» » » Що таке методологія?

Що таке методологія?

Що таке методологія?

Напевно, кожен з нас чув де-небудь таке складне слово як методологія. Найчастіше його можна знайти в наукових роботах, в звітах, філософських трактатах. А що таке методологія, давайте розбиратися.

поняття методології

Методологія відноситься до загальнонаукових понять. Спочатку, методологія була представлена в практичних формах взаємодії людей з об`єктивним світом. У найзагальнішому вигляді, це були будь-які спроби пізнання всього того, що оточувало людини. І лише потім методологія почала розвиватися в рамках філософського розділу гносеології.

Саме слово «методологія» грецького походження, дослівно перекладається як «вчення про способи», «нехай слідом за чим-небудь». В цілому, це вчення про систему понять, відносин. Методологія - це система основних принципів, методів і способів їх реалізації. Іншими словами, методологія - це вчення про структуру та функції наукового пізнання. Методологія займається тим, що вивчає фундаментальні і філософські наукові положення і аналізує приватні методи кожного конкретного дослідження.

види методології



Крім того, методологія буває теоретичної і практичної.

  • Головною метою теоретичної або загальнонаукової методології є пошук моделі ідеального знання. Вона розбирається із загальними для всіх наук методами, парадигмами і способами пізнання.
  • Що таке методологія практична - питання, яке турбує безліч вчених. Загалом, це набір прийомів і методів, для того, щоб досягти бажаної мети. В кожній науці є своя власна методологія. Практична методологія важлива для проведення різних наукових досліджень.

Методологія буває змістовної і формальної.

  • Змістовна методологія займається вивченням законів, критеріїв науковості, логічної структури наукового знання. За допомогою змістовної методології можна проаналізувати абсолютно будь-яку дисципліну або науку.
  • Формальна методологія вивчає і аналізує методи дослідження, так вона оцінює формализованность підходів і методів, істинність і доказовість отриманих знань.

Як ви бачите, методологія вельми складне і широке поняття. Сподіваюся, тепер Вам стало ясно, що таке методологія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!