» » » Що таке методика?

Що таке методика?

Що таке методика?

Багатьом доводилося бувати в наукових колах і чути такі вирази: "методика викладання", "психодиагностическая методика", "методика навчання іноземної мови" та інші використання слова "методика". Слово методика прийшло до нас в більшій мірі з науки.

У статті нижче ми детально розглянемо його значення.

Що таке методика: визначення

Дійсно, визначення методики не таке просте, як здається на перший погляд. Найчастіше методику називають методом або технологією, а іноді навіть методологією. Є у цих понять і точки дотику, але по суті вони є різними, так як мають справу з різними обсягами реальності, яку описують.

Методика - це певним чином вибудувана система конкретних методів, покликаних для вирішення якої-небудь конкретного завдання, для досягнення поставленої мети.

Подібність між методикою і методом полягає в їх націленості, тобто в їх спрямованості в бік досягнення конкретної мети. І ті, і інші дотримуються цієї спрямованості. Але більшою цілеспрямованістю в даному випадку мають методики ще й тому, що в своєму арсеналі вони можуть мати безліч методів. В ідеальному варіанті методи представлені в методиці досить збалансовано. Це і дозволяє досягати поставленої мети і вирішувати конкретні завдання більш ефективно.

Відмінність методології та методики полягає в тому, що методологія набагато ширше методики і являє скоріше якесь протягом, напрямок або вчення, ніж просто набір способів, методів і прийомів. Методологія обслуговує весь процес пізнання, методики - лише деякі його ділянки в окремих областях, як, наприклад, вищезгадана педагогіка. Також це може бути медицина, виробництво, бізнес, комп`ютерні технології та інші сфери.

Також вам може бути корисна стаття Що таке ЕОМ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!