» » » Що таке моделювання?

Що таке моделювання?

Що таке моделювання?

Іноді людині доводиться вирішувати завдання щодо чималих об`єктів. В такому випадку він вдається до моделювання. Наприклад, глобус як модель планети Земля, спрощує пояснення деяких географічних явищ, робить їх більш наочними і доступними для сприйняття. Прикладів моделей, які використовує людина в своєму житті, чимало. Поговоримо про те, що таке процес моделювання і для чого він потрібен.

Що таке моделювання: визначення

Моделювання - це метод вивчення об`єктів за допомогою створення і дослідження їх моделей. Таким чином, базою для процесу моделювання є саме модель, свого роду зменшена копія досліджуваного об`єкта. Але не завжди мова йде тільки про зменшення масштабу.

Іноді ми не можемо вивчати що-небудь на конкретному реальному об`єкті, так як це суперечить різним нормам, наприклад, етичних, законним і іншим. Так, у випадку з деякими хворобами людини, перш ніж приступати до їх лікування на конкретних людях, майбутні лікарі тривалий час детально вивчають органи, їх будова і взаємозв`язку на спеціальних макетах, іноді інтерактивно влаштованих. Це допомагає їм у подальшій професійній діяльності уникнути помилок, спрощує їх взаємодія з реальними об`єктами.

користь моделювання

  • Воно спрощує вивчення об`єкта.
  • Воно дозволяє зосередитися на основному (при створенні моделі ми можемо схематично зобразити об`єкт, виділивши тільки головні, що вивчаються моменти).
  • Воно сприяє навчання й вивчення.
  • Результат, отриманий в ході вивчення моделі, може бути перенесений на реально існуючий об`єкт (але при дотриманні всіх умов створення цієї моделі).

приклади моделювання



Деякі приклади просторового моделювання вже були приведені раніше: глобус, макет тіла людини, тут же можна привести високотехнологічні установки і пристрої на кшталт літака, ракети, модель атома і інші. Є моделювання, яке більшою мірою виявляє себе в знаковій системі, наприклад, алгоритми, схеми і креслення, що описують рух струму в ланцюзі або інформації від джерела до приймача.

Але і те, що створює сама людина, наслідуючи реальності, - це теж в якійсь мірі моделювання, але вже не наукове, а спонтанне. Сюди можна віднести, наприклад, фотографію та живопис і інші сфери творчості, в яких є місце для конструювання реальності.

Також вам може бути корисна стаття Як зробити 3D-модель.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!