» » » Що таке адекватність?

Що таке адекватність?

Що таке адекватність?

Наше життя дуже багата на всілякі ситуації. У цих ситуаціях зустрічаються люди, які ведуть себе в залежності від свого характеру. Але коли ми не очікували від них тієї чи іншої поведінки, і їх поведінка якимось чином відходить від загальноприйнятих норм, то зазвичай це у нас викликає почуття гострої критики. І часто про таких людей кажуть: «Вони поводяться неадекватно». Розглянемо, що таке адекватність, що представляє собою це поняття.

Загальне поняття адекватності

Слово «адекватність» можна поставити в один ряд зі словом «тотожність» або «відповідність». В основному адекватність стосується поведінки людей. Кажуть, що людина поводиться адекватно, або неадекватно. Що ж це означає? Адекватною поведінкою є така поведінка тієї чи іншої людини, яке відповідає громадськими нормам, правилам якоїсь культури. Наприклад, прийшовши в гості, в першу чергу людині слід привітається з господарями, така поведінка буде адекватним. А тепер уявіть, що хтось до вас прийде і не привітається. Це ми зазвичай і назвемо неадекватною поведінкою, тому що воно не відповідає нормам спілкування. Тепер ви знаєте, що таке адекватність і неадекватність в поведінці людей ми зрозуміли.

Часто поняття адекватність має на увазі здатність людини розуміти ту чи іншу ситуацію. Про таких людей часто говорять, що це адекватна людина, адже він може зрозуміти свого співрозмовника і досить стримано відреагувати на його слова, емоційне вираження. Але знову ж таки сама врівноваженість у адекватної людини і є проявом відповідності правилам поведінки.

Адекватність в науках



Але поняття адекватності зустрічається не тільки в психології. Воно використовується і в інших науках, наприклад, в математиці, в економетрики та в інших. Там застосовуються різні моделі, які і проходять таке дослідження, як перевірка на адекватність. Це означає, що розробники будь-якої моделі чекають бажаного результату, звичайно, певного на основі розрахунків. І перевіряючи модель на адекватність, розробники моделі визначають, чи може бути якийсь інший результат роботи, чи може досліджуваний об`єкт давати збої. Якщо всі очікування і розрахунки підтверджуються, то йдеться, що такий об`єкт є адекватним.

У нашій практиці зустрічається і термін «адекватність сприйняття». Йдеться про характеристику процесу сприйняття, заснованої на інваріантності основних властивостей образу. Сприймаються ознаки в цілому відповідають опису конкретного об`єкта або процесу, яке надаються іншими людьми, і не суперечить даним, які отримані з інших сенсорних каналах. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!