» » » Що таке модифікація?

Що таке модифікація?

Що таке модифікація?

З терміном "модифікація" можна зіткнутися при покупці різної техніки або автомобіля. Це має на увазі наявність якихось новий функцій або виправлення недоліків на основі старої моделі. Але саме це поняття набагато ширше. Розглянемо, що таке модифікація і в яких сферах життя зустрічається цей термін.

Модифікація означає перетворення чого-небудь в нову форму з появою інших функцій, можливостей або властивостей. Це якісна зміна речовини або предмета.

Що таке модифікація: сфери застосування

У техніці

Модифікація в техніці має на увазі створення нової технології або внесення змін до конкретну модель. Так удосконалення певної моделі і додавання нових функцій якісно змінює первісний предмет, але не змінює його суть.

Наприклад, до пральної машини додається функція легкого прасування. Нова модель буде модифікацією попередньої, оскільки тепер має більше можливостей. Але все одно вона залишається пральною машиною.

Такі модифікації часто зустрічаються в машинобудуванні, коли на основі застарілої моделі створюються нові, більш комфортні і безпечні.

У біології

Даний термін широко використовується в біології, означає штучне зовнішнє зміна організму без впливу спадкових факторів. Наприклад, еволюція видів по суті є модифікацією, коли організм змушений поступово пристосовуватися до змінного середовища. Різні мутації, викликані цілеспрямовано або в результаті якогось впливу, також є модифікацією.

У селекції термін позначає зовнішнє зміна організму без втручання в його генотип. Тут прояв одного і того ж якості в результаті різних умов вважають модифікацією, наприклад, при різниці температур, освітлення, грунту та ін.

У хімії



Тут мається на увазі зміна структури хімічної речовини. Наприклад, алмаз і графіт складаються з одного хімічного елемента - вуглецю, але мають різну кристалічну решітку, тобто різну модифікацію вуглецю.

Також термін може означати результат якогось хімічного процесу, наприклад, модифікація білків.

Інші сфери життя

Термін можна зустріти в психології при аналізі психічного статусу пацієнта (модифікація свідомості).

У теорії віршування зустрічаються "ритмічні модифікації".

У геймерів або просто любителів комп`ютерних ігор на слуху слова "мод" або "моди". Це скорочена назва модифікації, що означає додаткові функції або можливості до комп`ютерної гри часто написані програмістами-любителями або сторонніми професіоналами.

Інші терміни ви можете знайти в нашому розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!