» » » Що таке артефакт?

Що таке артефакт?

Що таке артефакт?

У культурології під артефактом розуміється створений руками людини предмет, що має важливе соціально-культурне значення, який виступає засобом комунікації, джерелом інформації про ту чи іншому культурному середовищі. Це може бути, наприклад, зброю, прикраса, предмет релігійного призначення, книга та ін.

Розглянемо докладніше, що таке артефакт в конкретних сферах вживання цього слова:

  • В археології артефактом називають будь-який об`єкт, знайдений в ході розкопок, який був створений людиною або зазнав суттєвого перетворення з його боку.
  • У діловій термінології під артефактом мається на увазі якийсь продукт колективної творчості. Наприклад, це може бути медійна презентація нового товару або креслення, будь-який документ і ін.
  • У звичайному розмовному мовою цей термін використовується для позначення (часто в іронічному сенсі) будь-якої речі, що має важливе значення, високу цінність. Наприклад, у одного, який обожнює свій новий планшет, можна запитати: «Що нового закачав в свій дорогоцінний артефакт?».
  • У комп`ютерних іграх артефактами називають речі з особливими характеристиками (часто магічними), а тому їх вкрай важливо отримати гравцеві.
  • У наукових дослідженнях артефактами називають наслідки навмисного або випадкового впливу експериментатора на хід експерименту.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!