» » » Що таке обробка?

Що таке обробка?

Що таке обробка?

Слово «обробка» в тлумачному словнику пояснюється як процес впливу на об`єкт з метою надання йому нових властивостей або зміни його якостей. Це іменник також використовується для позначення результату такої дії. Відбувається воно від дієслова «обробляти», а своїм корінням сягає до праслов`янської «orbota». Що таке обробка в сучасній інтерпретації слова? В яких поєднаннях воно використовується? Давайте розберемося, які існують типи обробки і де вони застосовуються.

Обробка як процес фізичного чи іншого впливу на об`єкт. У цьому контексті слово вживається в різних сферах, починаючи від землеробства і закінчуючи інформаційними технологіями. наприклад:

  • обробка землі - це її обробіток: перекопування, оранка, розпушування, додавання добрив та ін .;
  • обробка металу, дерева або інших матеріалів - це шліфування, фрезерування, заточування, вимочування, висушування і так далі;
  • обробка інформації - це, наприклад, аналіз або сортування за релевантністю;
  • обробка тексту - коригування, редагування, анотування, реферування та ін.

Слово «обробка» як результат такого впливу широко використовується в музиці і літературі. Наприклад, в музиці обробка - це попурі (жанрове збори музичних творів), аранжування, ремікс. Приклад в літературі: Перша літературна публікація російських народних казок вийшла як фольклорна обробка С. Аксакова.

Обробка як військовий термін використовується для позначення бомбардування або ракетного обстрілу. Наприклад: Вранці була вироблена артилерійська обробка переднього краю оборони.



У переносному значенні слово «обробка» використовується для позначення психологічного впливу, тиску. Наприклад: Слідчі НКВД піддавали затриманих потужної психологічній обробці.

Використовується це слово і в інших сферах. наприклад:

  • в медицині: обробка рани, санітарна обробка;
  • в розмовній мові: обробка рук (манікюр);
  • в бібліотечну справу: відділ обробки та комплектування фондів;
  • в кравецькій справі: обробка швів (обметування).

Як бачите, це віддієслівний іменник використовується дуже широко. При цьому слово не втрачає свого первинного значення, навіть якщо використовується як термін або в переносному сенсі.

Про значення інших слів ви можете прочитати в наших статтях з рубрики визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!