» » » Що таке компресія?

Що таке компресія?

Що таке компресія?

Напевно, багато хто чув таке слово, як компресія. Що ж воно може означати? З одного боку це поняття відноситься до фізики, а з іншого - до кібернетики. Компресія зустрічається навіть в акустиці.

Давайте розберемося, що таке компресія.

Компресія в кібернетиці

Відзначимо, що під словом компресія насамперед мають на увазі стиснення. У кібернетиці під цим терміном мають на увазі архівацію даних - це так зване стискуюче кодування. У тому числі і кодування джерела. Розрізняють стиснення без втрат, коли дані при компресії не ушкоджуються і це дозволяє відновити їх без втрати інформації, і стиснення з втратами. Останнє означає, що при розпакуванні даних частина інформації буде пошкоджена.

Компресія в фізиці

Компресія в фізиці має на увазі поздовжню деформацію стрижня, бруса або ж будь-якого іншого подібного предмета. Деформація виникає при додатку навантаження уздовж осі, в поздовжній площині.

Прийнято розрізняти компресію газів, тобто зменшення їх обсягу при охолодженні.
Компресія також може бути штучною, що має на увазі вплив на газ, а це в підсумку призводить до зменшення займаного обсягу.

Компресія в акустиці і двигуні

Нарешті, термін "компресія" зустрічається в акустиці. Тут мається на увазі стиснення циліндрів динаміка, що впливає на звук - він стає тихіше. Іншими словами - це зміна динаміки звуку.

У двигуні під компресією розуміють відношення об`єму циліндра до об`єму камери згоряння. Детальніше про це - у статті Як перевірити компресію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!