» » » Що таке справедливість?

Що таке справедливість?

Що таке справедливість?

Питання про справедливість дуже складний і філософський. Кожна людина відповідає на нього по-різному, спираючись на свій життєвий досвід. Розмірковуючи на цю тему, можна сказати, що це питання неоднозначний. І як не можна до речі підійдуть слова «Комусь все, а комусь нічого». Отже, що таке справедливість?

поняття справедливості

Справедливість - це поняття про належне, яке включає в себе необхідність діяння і відповідного йому відплати. А саме: відповідності злочину і покарання, прав і обов`язків, заслуг і визнання, праці та винагороди, ролі різних соціальних верств, індивідів і груп у суспільному житті і їх соціального становища в суспільстві.

Відповідаючи на питання, що означає справедливість в економіці, ми може сказати, що у вимозі рівності людей в розподілі певного обмеженого ресурсу. Відсутність даного відповідності можна розцінювати як несправедливість.



Аристотель виділив наступні види справедливості:

  1. Вирівнююча - це вид справедливості, що передбачає відносини людей з приводу предметів, де рівним відповідає рівне. Ця справедливість має відношення до дій людей, при цьому вимагає відповідності шкоди і його відшкодування, праці і винагороду за нього, речі і ціни за неї. Мінімальна кількість учасників - 2 людини.
  2. Розподільна - вид справедливості, що відповідає критерію рівне отримують рівні, нерівне дістається нерівним. Мінімальна кількість беруть участь - 3 людини, що діють для досягнення спільної мети. Один з цих осіб є начальником.

Справедливість, яка регулюється принципами моралі, відповідає заслугам, буде це покарання або нагорода, причому це залежить від досконалого Вами вчинку. Отже, в чому полягає справедливість? Саме в тому, що по справедливості кожній людині дається стільки, скільки він заслуговує своєю поведінкою, діями і вчинками. Тому, можливо, варто задуматися і щось змінити в своєму житті поки не пізно? Можливо, саме тоді у Вас з`явитися те, про що Ви зараз тільки мрієте.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!