» » » Що таке декаданс?

Що таке декаданс?

Що таке декаданс?
Що таке декаданс?

В Європі кінця XIX - початку XX століття буржуазна економіка все активніше витісняла феодально-кріпосницький лад, що породило в суспільстві занепадницькі настрої. Особливо яскраво вони виявилися в мистецтві. Ідеї цього мистецтва, як і багато іншого, російські поети запозичили у західних. Позначене французьким словом "декаданс", тобто "занепад", ця течія в Росії знайшло чимало шанувальників.

Що таке декаданс: трохи з історії поняття

Декадентство означає регрес в культурі, її занепад. Спочатку цей термін використовували для позначення культурних явищ Римської імперії в II-IV ст.

Крім того, цей термін використовується для позначення напряму в мистецтві XIX-XX століть: в літературі, музиці, творчої думки, самовираження і т.д.. Д. Термін "декаданс" можна віднести до авторів кінця XIX століття, пов`язаних з естетизмом і символізмом і при цьому поєднував в своїй творчості риси раннього романтизму.

Бодлер, Готьє, Уайлд і Метерлінк.Сама ідея декадентства бере свій початок в XVIII столітті (Монтеск`є), потім цим терміном критики стали позначати романтизм, даючи йому тим самим негативну оцінку. Трохи пізніше з`явилися автори, які стали характеризувати свою творчість словом "декаданс" з гордістю, вважаючи його звичайним прогресом. Авторами-декадентами, наприклад, можна вважати Шарля Бодлера, Теофіля Готьє, Оскара Уайлда, Моріса Метерлінка і т. Д.



Якщо визначати розвиток декадансу в історії, то його можна віднести до перехідного періоду між романтизмом і модернізмом.

ознаки декадансу

  • Ознаки декадансу.надмірний естетизм і індивідуалізм;
  • імморалізм - позиція заперечення принципів моралі, духовних цінностей;
  • песимізм, зневіру, хворобливість;
  • безнадійність, неприйняття життя, постійні теми - смерть і небуття;
  • відмова від громадянської та політичної тематики;
  • відрив від реальності;
  • ідея "мистецтво для мистецтва"
  • прагнення до неробства і гедонізму.

Декаденти виступали проти старих течій, шукали нові, більш гнучкі форми, які могли б краще передати складне світогляд людини.

Декадентство в Росії

Блок, Бальмонт, Гіппіус і Брюсов.Той, хто бажає краще зрозуміти, що таке декаданс на російської культурної грунті, може познайомитися з творчістю поетів-символістів К. Бальмонта та О. Блока. "Символізм" - це друга назва декадентської школи в літературі того часу.

До "старшим" російським декадентів (1880-1890 рр) також можна віднести А. Добролюбова, Ф. Сологуба, З. Гіппіус, Д. Мережковського, В. Брюсова в ранній творчості. Другий яскравий "сплеск" декадентства в Росії припадає на період після революції 1905 року.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!