» » » Що таке поліфонія?

Що таке поліфонія?

Що таке поліфонія?

Поліфонія - це «багатоголосого» або «багатоголосся». При цьому явищі два і більше голосу одночасно утворюють єдину музичну композицію, причому кожен з голосів індивідуальний і незалежний. Незважаючи на те, що термін переважно використовується в музиці, його часто застосовують і в інших галузях культури, науки, техніки. Розглянемо докладніше, що таке поліфонія в різних областях.

музичне багатоголосся

У музиці розрізняють кілька різновидів цього явища: поліфонія імітаційна, контрастна, подголосочная. Поліфонія в музиці відома з давніх часів: наприклад, поліфонія епохи Відродження, хорова поліфонія строгого стилю, поліфонія вільного стилю.

Наука і література

Нерідко термін "поліфонія" використовується в літературі для позначення багатоплановості художнього твору. Саме цим терміном критики характеризують твори талановитих письменників, де помічені множинні сюжетні лінії, складні суперечливі відносини між персонажами. Зокрема, можна зустріти «поліфонію романів» Ф. М. Достоєвського, Т. Драйзера.

сучасна техніка

Розвиток сучасної техніки ознаменувався появою поліфонії в мобільних телефонах. Монофонічні телефони відтворюють тільки одну ноту в мелодії. Апарати з поліфонічної функцією відтворюють до 40 нот в широкому частотному діапазоні, дозволяючи отримати на виході насичений, реалістичний звук.

Також вам може бути цікава стаття Піаніно: як вибрати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!