» » » Що таке романтизм?

Що таке романтизм?

Що таке романтизм?

Романтизм - ідейно-художній напрям в культурі кінця XVIII - 1-ї половини XIX ст. Виник романтизм як відповідь на що панував в Європі розчарування в ідеалах Великої французької революції 1789-1794 рр., Просвітництва та буржуазних цінностей. Так що таке романтизм, і які його ознаки?

Основні риси романтизму

На відміну від класицизму, який стверджував непорушність державних підвалин і служіння громадським інтересам, новий напрямок висловило прагнення до особистої свободи, незалежності від соціуму. Романтизм привніс багато нового в усі сфери художньої діяльності.

Твори ліричної спрямованості дозволили відобразити емоції людини. Новим героєм стає сильна особистість, котра переживає невідповідність внутрішніх прагнень і вимог суспільства. Самостійним персонажем виступає і природа. Її зображення (часто з елементами містики) допомагає передати стан людини.

Звернення до національної історії, народного епосу стали основою нової тематики. З`являються твори, що висвітлюють героїчне минуле, що зображують героїв, котрі жертвують життям заради високих цілей. Легенди та перекази дозволили піти від буденності в світ фантастики, символів.

Романтизм в літературі



Виник романтизм в Німеччині, в літературно-філософських колах «йенской школи» (брати Шлегель та ін.). Яскраві представники напряму - Ф. Шеллінг, брати Грімм, Гофман, Г. Гейне.

В Англії нові ідеї сприйняли В. Скотт, Дж. Кітс, Шеллі, У. Блейк. Найяскравішим представником романтизму став Дж. Байрон. Його творчість мала великий вплив на поширення напрямки, в тому числі в Росії. Популярність його «Подорожі Чайльд-Гарольда» привела до виникнення явища «байронізм» (Печорін в «Герої нашого часу» М. Лермонтова).

Французькі романтики - Шатобріан, В. Гюго, П. Меріме, Жорж Санд, польські - А. Міцкевич, американські - Ф. Купер, Г. Лонгфелло та ін.

Російські літератори-романтики



У Росії романтизм отримав розвиток після Вітчизняної війни 1812 р через відмову Олександра I від лібералізації суспільного життя, почала реакції, перекази забуттю заслуг перед батькові цілої плеяди героїв. Це послужило поштовхом до появи творів, які малюють сильні характери, бурхливі пристрасті, конфлікти. У цей значимий період для російської культури з`явилася література, яка використовує нові художні засоби. Так що таке романтизм в літературі? Це найбільший розвиток таких жанрів як балада, елегія, лірико-епічна поема, історичний роман.

Риси романтизму проявляються у творчості В. Жуковського і отримують розвиток у Баратинського, Рилєєва, Кюхельбекера, Пушкіна ( «Євгеній Онєгін»), Тютчева. А твори Лермонтова, «російського Байрона», вважають вершиною російського романтизму.

Романтизм в музиці і живопису

Що таке романтизм в музиці? Це відображення світу душевних переживань, прагнення до ідеалів за допомогою казкових і історичних образів. Звідси розвиток таких жанрів як симфонічна поема, опера, балет, пісенного жанру (балада, романс).

Провідні композитори-романтики - Ф. Мендельсон, Г. Берліоз, Р. Шуман, Ф. Шопен, І. Брамс, А. Дворжак, Р. Вагнер та ін. В Росії - М. Глинка, О. Даргомижський, М. Балакірєв, А. Бородін, М. Мусоргський, М. Римський-Корсаков, П. Чайковський, С. Рахманінов. У музиці романтизм протримався до початку ХХ ст.

Для романтичної живопису характерна динамічність композиції, відчуття руху, насичений колорит. У Франції це Жеріко, Делакруа, Давід- в Німеччині - Рунге, Кох, стиль бідермейер. В Англії - Тернер, Констебл, прерафаеліти Россетті, Морріс, Берн-Джонс. У російського живопису - К. Брюллов, О. Кипренский, Айвазовський.

З цієї статті ви дізналися, що таке романтизм, визначення цього поняття і його основні риси.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!