» » » Що таке патріотизм?

Що таке патріотизм?

Що таке патріотизм?

Напевно, кожна людина чув таке слово як «патріотизм». Однак далеко не кожен в змозі дати чітке поняття цим визначенням. Що таке патріотизм? Щоб в цьому розібратися і написана ця стаття.

Саме слово «патріотизм» сягає своїм корінням в стародавню Грецію. У перекладі з грецької мови це поняття означає «батьківщина, співвітчизник». Тлумачний словник російської мови дає визначення патріотизму як морального і політичного принципу, який полягає в любові до Батьківщини і здатності підпорядкувати власні інтереси його інтересам. Патріотизм має на увазі під собою гордість за приналежність до певної держави, гордість його досягненнями і прагнення ці досягнення примножити і зберегти протягом довгих років. Звернувшись до тлумачного словника ми можемо тепер зрозуміти, в чому проявляється патріотизм.

Якщо дивитися глибше, то історичним джерелом патріотизму є закріплене століттями і тисячоліттями існування людей в рамках окремих держав, що саме по собі сприяло формуванню в людини любов і відданість саме до тієї місцевості, де він виріс і жив. В умовах утворення національних держав патріотизм стає невід`ємною частиною національної самосвідомості і культури. При відповіді на питання - в чому проявляється патріотизм, досить просто звернутися до історії Великої Вітчизняної Війни, де люди масово жертвували своїми життями заради рідної землі. Саме ці персонажі найчастіше наводяться як приклад, коли школярі пишуть твір - що таке патріотизм.

Класифікація типів патріотизму



З тим, що являє собою явище патріотизму, ми розібралися. Однак саме поняття «патріотизм» має ще й свою класифікацію. Отже, які існують типи патріотизму?

  1. Полісний патріотизм - явище, яке спостерігалося в епоху античних держав, і що представляє собою любов до певного міста-держави (полісу).
  2. Імперський патріотизм - висловлював лояльне ставлення до імперії, а також до її уряду.
  3. Етнічний патріотизм - явище, що представляє собою любов до певного народу без будь-якої прив`язки до певної місцевості або ж державі.
  4. Державний патріотизм. Являє собою почуття глибокої любові і відданості до певної держави, країні.
  5. Квасний патріотизм. Є дуже сильне, гіпертрофоване почуття любові до держави та її населенню.

критика патріотизму

Однак, існує й інша думка щодо патріотизму. Лев Толстой розглядає в своїх працях патріотизм як, в цілому, деструктивне явище. Він говорив, що любов до свого народу і землі є істинним джерелом всіх воєн і страждань, з ними пов`язаних. Також він додавав, що патріотизм як явище є глибоко чужим російському народу. Толстой пояснював це тим, що жодного разу не чув від російських людей про щире і сьогоденні прояві цього почуття, проте значно частіше звертав увагу на нехтування народу до цього почуття.

Підводячи підсумок, хотілося б відзначити, що існує безліч відповідей на питання про те, що значить патріотизм. Однак все його визначення несуттєво відрізняються один від одного і за великим рахунком зводяться до опису одного і того ж явища.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!