» » » Що таке експансія?

Що таке експансія?

Що таке експансія?

Слово "експансія" прийшло до нас з латинської мови, expansio - "поширення", "розширення", і значення слова багато в чому зобов`язане його походженням. Давайте розберемося, що таке експансія.

Експансія - це територіальне, географічне або інше розширення зони проживання / зони впливу держави, народу, біологічного виду та ін.

Розрізняють декілька типів експансії, найбільш часто можна зустріти такі поняття:

біологічна експансія

Під біологічної експансією розуміють розселення чужорідних організмів на раніше неосвоєні території. Найбільш часто термін застосовується по відношенню до рослин і тварин, проте досить широко обговорюється зараз біологічна експансія Китаю, який потихеньку розселяється на нових територіях.

Політико-економічна експансія

Під політико-економічною експансією розуміють розширення зони впливу держави або народу. Найбільш відомими прикладами такого роду експансії вважаються: завоювання Олександра Македонського, Карла Великого, Чингісхана, створення імперії Наполеона і т.д.

культурна експансія

Культурна експансія - це розширення області впливу тих чи інших культурних цінностей. Сьогодні, наприклад, багато хто говорить про поширення в Росії європейських і американських цінностей.

наукова експансія

Під наукової експансією розуміють розширення впливу технологій, розроблених в одній країні, на території іншої країни. Як інструменти наукової експансії використовується ліцензування, авторське право, купівля "мізків" і ін.

торговельна експансія

Торговельна експансія - це поширення іноземних товарів і послуг на територіях країн імпорту. Так, наприклад, сьогодні безліч російських бізнесменів ведуть торговельну експансію колишніх країн СРСР.

Більше значень цікавих термінів шукайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!