» » » Що таке стадія?

Що таке стадія?

Що таке стадія?

Використовуючи будь-яке слово, людина не завжди чітко уявляє собі, що воно означає. Ось, наприклад, що таке стадія? Яким тільки чином не використовується це поняття! Спробуємо розібратися в його істинному значенні.

походження терміна

Слово «стадія» йде родом з Вавилону, а потім із Стародавньої Греції. Там їм позначали відстань (правда, в ті часи воно було чоловічої статі і звучало скоріше як «стадій»). Довжина цього проміжку змінювалася з століття століття: в різні історичні епохи вона коливалася від 172 з половиною метрів до цілих 230,4.

У сучасному світі стадія позначає зовсім не відстань - це цілий етап розвитку чого-небудь: від дорослішання новонародженого організму до створення підприємств і формування планет.

Приблизне, але досить точно уявлення про те, що таке стадія, може бути складено на розвитку дитини: новонароджений - дитина - маленька дитина - школяр - підліток - юнак. І кожен етап - це ціла епоха для «прикладу», взятого на розгляд.

Стадії з медичної точки зору



Найчастіше питання, що таке стадія, зустрічається при спілкуванні з лікарями. Цей термін згадується ними надзвичайно часто, чому і запам`ятовується. Але ми навіть не уявляємо, про скількох стадіях важливих для медиків ми не маємо ні найменшого поняття. Лікарський погляд будь-яке захворювання ділить на такі етапи:

  1. Передхвороба: якісь початкові симптоми, які можуть сигналізувати про багатьох захворюваннях.
  2. Латентна стадія. Це прихована стадія: хвороба розвивається, але зовні майже не проявляється.
  3. Продрома (передвісники). Симптоми виявлені явно- можуть початися ускладнення. Але захист ще діє, хоча здолати хворобу не може.
  4. Вихід хвороби. Може бути дуже різним - аж до летального або переходу в хронічну (знову ж-вона ж і остання) стадію.

Чесно кажучи, на медичних термінах слово «стадія» ілюструється найбільш наочно.

Про інших значеннях слів читайте в матеріалах:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!