» » » Що таке алфавіт?

Що таке алфавіт?

Що таке алфавіт?

Будь древній народ, який мав свою мову, завжди намагався відобразити його на папері, щоб мову і події, що відбуваються в сьогоденні, можна було передати через покоління. Люди приходили до мудреців, які виводили на дерев`яних дощечках, глині або папірусі знаки, які позначали ті чи інші події. Який зв`язок цих подій давнини зі словом «алфавіт»? Взагалі, що таке алфавіт?

Алфавіт (слово родом з грецької мови) позначає набір знаків, які зараз ми називаємо буквами. З букв в подальшому можна скласти слова, а зі слів - цілі речення. Винахідниками першого алфавіту вважають народ Стародавньої Месопотамії - шумери, які придумали клинописну писемність в 3 столітті до нашої ери, від якої, як вважають, пішли і єгипетський, і індійський алфавіти. Існує кілька видів алфавітів, якими користуються різні народи світу:

  • Консонантних-вокальні алфавіти - в такому алфавіті одні і ті ж букви можуть позначати і голосні, і приголосні букви.
  • Консонантні алфавіти - букви в такій писемності тільки приголосні, але вони можуть вважатися голосними при спеціальній системі вивіреності знаків.
  • Складові алфавіти - в такому алфавіті знаки позначають не одну букву, а цілі склади. Найчастіше ці склади з однаковою згодної, але різної голосною буквою.

Життя і смерть алфавітів



Щорічно вмирає кілька мов, а разом з ними йдуть і алфавіти. У багатьох сусідніх народів можна знайти схожі знаки в писемності, так як іноді один народ запозичує щось в іншого, і це нормально. Але все ж алфавітів в світі дуже багато, у кожного народу він свій власний, нехай і чимось схожий на чийсь. Існують алфавіти не просто так, вони несуть в собі певні завдання. По-перше, це спілкування, адже ми спілкуємося за допомогою слів, які складаються з літер алфавіту. По-друге, алфавіт грає велику роль для збереження і фіксування на папері знань, накопичених людством. Алфавіт - це невід`ємна частина культури і цивілізації народів. Раніше алфавіти були потрібні для того, щоб розповідати історію появи народу, різноманітних походів і битв, передавати досвід предків.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!