Що таке гідроцефалія?

Що таке гідроцефалія?

Одним з найбільш страшних діагнозів, який може бути поставлений плоду на УЗД, є водянка головного мозку, або гідроцефалія. У тих, хто вперше чує цей медичний термін, відразу виникають питання про те, що таке гідроцефалія і наскільки вона небезпечна для здоров`я. На ці та інші питання щодо гідроцефалії ми постаралися відповісти в даній статті.

значення терміна

Гідроцефалія - медичний термін, утворений від грецьких слів hydro - «вода» і cephalus - «голова». Він використовується для позначення невиліковного неврологічного розладу, що протікає з накопиченням спинномозкової рідини в головному мозку. Найчастіше гідроцефалію діагностують у дітей в ранньому віці.

прояв захворювання

Спинномозкова або цереброспінальної рідина оточує спинний і головний мозок і виконує три дуже важливі функції:

  1. контролює кровотік мозку;
  2. допомагає поповнювати запаси поживних речовин в мозку і виводити непотрібні речовини;
  3. оберігає мозок від струсів.

При гідроцефалії виробництво і поглинання спинномозкової рідини порушується. Через її накопичення на певних ділянках шлуночки розширюються, збільшуючи тиск на тканини головного мозку. Це негативно впливає на кровопостачання і заважає мозку виконувати свої звичайні функції. Якщо гідроцефалію не лікувати, це може привести до погіршення розумової діяльності, до зниження здатності до навчання і порушення координацій рухів. Типовими симптомами гідроцефалії є також підвищена стомлюваність, млявість, порушення кров`яного тиску, нудота, блювота і т.д.

різновиди захворювання



Іноді можна почути такі терміни, як помірна, змішана, внутрішня і зовнішня гідроцефалія. Що це означає?

  • При внутрішньої гідроцефалії основне скупчення спинномозкової рідини відбувається в шлуночках через вади розвитку центральної нервової системи, через появу новоутворень в мозку, запальних процесів, серйозних ударів і травм і т.д.
  • При зовнішній гідроцефалії дисбаланс рідини спостерігається не в шлуночках, а в так званому субарахноїдальномупросторі.
  • При змішаній гідроцефалії скупчення спинномозкової рідини відбувається в усіх відділах головного мозку.

Лікарі часто ставлять діагноз «зовнішня замісна гідроцефалія» і відповідно виникає питання, а що таке замісна гідроцефалія? По суті, те ж саме захворювання, тільки спинномозкова рідина не просто виробляється в більшій кількості, але і заміщає собою інші клітини головного мозку.

Ще однією формою зовнішньої гідроцефалії, слабкою, але підступної є так звана помірна гідроцефалія. Розібратися з тим, що таке помірна гідроцефалія, можна за допомогою медичного визначення: "це зовнішня гідроцефалія, при якій відбувається незначне скупчення рідини в субарахноїдальному просторі. Дане явище може залишатися протягом багатьох років непомітним, викликаючи при цьому сильні мігрені і проблеми з кровообігом" .

Читайте також статтю Як перевірити мозок.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!