Чим лікувати блювоту?

Чим лікувати блювоту?

Блювота відноситься до числа найбільш неприємних реакцій організму. Виникає вона найчастіше у відповідь на потрапляння в травний тракт шкідливих речовин. Але викликати її можуть і зовнішні подразники (запахи). Блювота буває і симптомом деяких захворювань. Так як лікувати блювоту, викликану різними причинами?

Блювота при отруєннях

Найпоширеніша причина блювоти - отруєння після вживання неякісної їжі, ліків, алкоголю та ін.

Перша допомога в таких випадках полягає в тому, щоб видалити зі шлунка шкідливий вміст, т. Е. Зробити промивання. Процедура має сенс, якщо ці речовини потрапили в шлунок недавно.

Як робити промивання? Дати випити не менше літра кип`яченої води (можна зі слабким розчином марганцівки), натиснути на корінь язика і викликати блювоту. І так кілька разів, поки не буде виходити чиста вода.

Після цього випити 5 таблеток активованого вугілля.

Проблеми шлунково-кишкового тракту

Якщо блювота виникає часто і супроводжується відрижкою, болями в шлунку, гіркотою в роті, проносом або запором - це може бути ознакою панкреатиту, холециститу, гастриту, виразки. Тоді потрібно лікувати основне захворювання (після надання першої допомоги).

Чим лікувати блювоту, якщо спостерігається підвищення температури, пронос, слабкість? Можливо, це кишкова інфекція, а значить, слід викликати лікаря. Він призначить лікування, що включає в себе і антибіотики. Може знадобитися госпіталізація (дизентерія).

Часто нудота і блювота виникають при порушенні моторики кишечника (запори). Тоді призначають Домперидон або Мотилиум (за півгодини до їди 3 рази в день).

Блювота при подразненні блювотного центру

Така проблема буває при підвищенні внутрішньочерепного тиску. Воно виникає через збільшення тиску спинномозкової рідини і стисненні головного мозку. Відбувається це при мігрені, черепно-мозкових травмах, струси, набряках мозку.



Впливає безпосередньо на блювотний центр в мозку препарат Церукал. Його приймають 3-4 р. на добу перед їдою. Ці ліки призначають, і коли при інших захворюваннях нервовий центр виявляється перезбуджені, і зупинити блювоту іншими засобами не виходить.

Чим лікувати блювоту у дитини, викликану укачиванием під час руху транспорту. До такої блювоті призводять порушення роботи вестибулярного апарату. За півгодини до поїздки п`ють 0,5-1 таблетки скополамін або СІЕЛ. Можна приймати гомеопатичні засоби, розсмоктуючи під мовою протягом поїздки через кожні 30-40 хв.

Народні засоби

Ефективним засобом вважається чай з м`яти, ця запашна травичка заспокоює роздратований шлунок. Готується настій просто: в склянці окропу настояти 10-15 хв. чайну ложку листя. Пити в теплому вигляді маленькими ковтками.

Оскільки блювота може бути викликана захворюваннями травного тракту, зняти запалення допоможе чай з ромашки. Можна заварити суміш ромашки і м`яти. Замість м`яти використовують також мелісу.

При отруєннях дають відвар насіння кропу: на склянку води 1 ч.л.

Боротьба з зневодненням

Після тривалої блювоти настає зневоднення організму. Але блювотний рефлекс зберігається довго, тому п`ють рідину через годину після закінчення нападу. Давати маленькими порціями, починаючи з столової ложки, поступово збільшуючи дозу.

Хорошим засобом від зневоднення є Регідрон, що містить солі і глюкозу. Цей препарат відновлює кислотно-лужну рівновагу в шлунку.

Порадивши, як лікувати блювоту, ми все ж наполягаємо: обов`язково зверніться до лікаря за кваліфікованою допомогою. Особливо, якщо блювота трапилася у дитини. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!