» » » » Що дати дитині при блювоті?

Що дати дитині при блювоті?

Що дати дитині при блювоті?

Блювота у дітей - часте явище. Її провокують самі різні причини: прорізування зубів, сальмонельоз, відправлення, висока температура, травма голови, захворювання шлунка, порушення режиму харчування і так далі. Тому важливо знати, що дати дитині при блювоті, щоб зупинити її і запобігти зневоднення організму.

Лікарські засоби

Зверніть увагу, що при блювоті давати необхідно тільки спеціальні медикаменти з щадними дозуванням (вони наведені в інструкціях до них).

  • «Ентерофурил» - швидкодіючий лікарський засіб, який можна купити в суспензії. Воно не тільки усуває блювотні позиви, але і знищує патогенні кишкові палички, збудників холери та дизентерії.
  • Дитячий «Прімадофілус» - препарат, до якого входять біфідо-і лактобактерії. Він ефективний при блювоті, діареї та харчових отруєннях. Випускається дитячий «Прімадофілус» в капсулах і порошках.
  • «Мотилиум» - ліки, представлене у вигляді суспензії. Допомагає навіть при сильній блювоті. У його склад входить лактоза, домперидон і магній.
  • «Домперидон Гексал» - препарат, що випускається в таблетках і суспензіях. Надає швидке протиблювотну дію і усуває нудоту. Головне діюча речовина цих ліків - домперидон малеат.
  • «Ранісан» - випускається в таблетках, містить ранітидину гідрохлорид.

Народні засоби



При блювоті у дитини ефективні також народні засоби.

  • При блювоті дитині можна дати відвар, зроблений на основі насіння кропу. Візьміть цей компонент в кількості 1 ч. Ложки, залийте 200 мл гарячої води і прокип`ятіть на середньому вогні 2-3 хвилини. Остудіть відвар і давайте дитині по 20-50 мл з інтервалом в 2-4 години.
  • Допоможе при блювоті настоянка з меліси. Візьміть 20 грам цієї трави і залийте 1 літром окропу. Залиште її на 5 годин, а потім процідіть і пийте отриманим засобом дитини якомога частіше.
  • Приготувати відвар від блювоти можна з імбиру. Потрібно його натерти на тертці, а потім взяти в кількості 2 ст. ложок і залити 200 мл окропу. Далі ємність з імбиром ставлять на слабкий вогонь і витримують близько 15-20 хвилин. Готовий відвар потрібно процідити і давати дитині кожні 2 години по 30-70 мл.
  • Візьміть 1 столову ложку м`яти перцевої і залийте 200 мл крутого окропу. Залиште засіб настоюватися на 30-40 при закритій кришці. Приймати його потрібно по 1-2 ст. л. кожні 3 години.
  • Якщо у дитини спостерігається судомний блювота, візьміть тепле молоко, вбийте туди жовток і все ретельно розмішайте. Готову суміш потрібно давати якомога частіше по 2-3 ст. ложки.
  • При блювоті добре допомагає хвощ польовий. Візьміть цю траву в кількості 2 ст. ложок і залийте 500 мл окропу. Через годину процідіть настій. Його потрібно вживати невеликими ковтками.
  • Змішайте 3 частини меліси, 4 частини квіток ромашки і 3 частини м`яти перцевої. Заваріть 1 ст. ложку отриманого збору 200 мл окропу. Залиште траву настоюватися на 1 годину, а потім процідіть. Давайте засіб дитині по 1/3 склянки кожні 3-4 години.
  • Ефективний при блювоті відвар з кореня Валеріяна. Візьміть 1 ч. Ложку подрібненої сировини і залийте склянкою води. Поставте ємність із засобом на слабкий вогонь, доведіть до кипіння і витримайте близько 15 хвилин. Процідіть відвар і остудіть, а потім давайте його дитині по 1-2 ложки 5-6 разів на день.

додаткові рекомендації

При блювоті у дитини дуже важливо не допустити інтоксикації і зневоднення організму. Для цього необхідно давати йому один з наступних препаратів:

  • ораліт;
  • Глюкосолан;
  • Регідрон.


Ці лікарські засоби випускаються в порошках. Перед застосуванням їх розводять в кип`яченій воді згідно з інструкцією. Готовий розчин дають дитині дрібно - по 1 чайній ложці кожні 5-7 хвилин.

Якщо після домашнього лікування блювота не припиниться, або в ній будуть присутні домішки крові і жовчі, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря. Він проведе огляд і призначить ряд аналізів. Це дозволить встановити причину блювоти і підібрати ефективне лікування.

Також рекомендуємо прочитати ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!