» » » » Що робити при блювоті?

Що робити при блювоті?

Що робити при блювоті?

Блювота - неприродний процес, він асоціюється у нас з хворобою. Коли людину нудить, виникає бажання якось допомогти і зупинити цей процес. Але потрібно розуміти, що робити при блювоті, і в якому випадку її потрібно зупиняти, а в якому - ні.

причини блювоти

В першу чергу вам потрібно встановити причини, за якими людину нудить.

  1. Отруєння. Блювота після отруєння настає буквально через кілька годин, а то й хвилин. Рве людини тією їжею, яка і стала токсином. В даному випадку блювота - захисна реакція організму, він намагається позбутися від отруйної речовини. Блювоту зупиняти не потрібно. Найкраще давати людині якомога більше води, щоб промити шлунок, і активованого вугілля - воно абсорбує токсини. Якщо блювота не припиняється, або після неї самопочуття не покращилося, то отрута, швидше за все, вже встиг потрапити в кров, а значить, необхідна швидка медична допомога і, можливо, навіть госпіталізація.
  2. Серйозні хвороби шлунково-кишкового тракту. Якщо блювота стає хронічною і виникає після кожного прийому їжі, це може бути симптомом серйозного захворювання шлунково-кишкового тракту. У такому випадку необхідно негайно звернутися до лікаря і провести обстеження на предмет гастриту, виразки шлунка або інших захворювань.
  3. «Мозгова» блювота. Ще однією причиною нудоти і блювоти можуть бути захворювання центральної нервової системи. При гіпертонічному кризі, мігрені, травмах головного мозку відбувається роздратування блювотного центру в головному мозку, що і призводить до блювоти. Найголовніше тут - щоб людина не захлинувся власною блювотою. Тому в найважчих випадках, коли людина не може йти або сидіти, його кладуть на бік. Якщо блювота сильна, то давати таблетки марно. Слід негайно звернутися до швидкої допомоги.
  4. Сонячний удар. Якщо ви знаходитесь на відпочинку, то цілком можливо, що це сонячний удар. Слід хворої людини покласти в тихе, спокійне і прохолодне місце, зробити прохолодний компрес і «не кантувати». Щоб зняти нудоту і зупинити блювоту, дайте води, підкисленою лимонним соком, або просто часточку кислого лимона посмоктати.

Блювота у дітей

Багато батьків, стикаючись з блювотою у дитини, що робити - не знають. Тут теж в першу чергу потрібно визначити, що стало причиною блювоти. У грудних дітей організм тільки формується, і бактерії, які допомагають перетравлювати їжу, теж знаходяться в стадії росту. Тому відрижка після прийому їжі у грудних дітей - це цілком нормальний процес, його не потрібно зупиняти. Якщо ж у дитини затяжна блювота, слід негайно звернутися до лікаря і слідувати загальним інструкцій при блювоті.

Найзагальніші правила при будь блювоті:

  • Дати організму очиститися, не зупиняючи блювоту.
  • Утриматися від прийому їжі на 8 годин. При цьому слід враховувати, що фрукти, соки, горіхи, йогурти - це теж їжа.
  • Давати якомога більше води. Вода допомагає прочистити шлунок.
  • Використовувати абсорбент. Активоване вугілля, Смекта або Поліпефан - відмінні абсорбуючі засоби, які вберуть в себе всю гидоту і допоможуть вивести її з організму.
  • Прийняти протимікробні засоби. Як «легкої артилерії» можуть бути «Фуразолідон» або «Нифуроксазид». Якщо не допомагає - можна скористатися антибіотиками - «Еритроміцин», «Левоміцетин», «Ципрофлоксацин», «Цефотаксим».
  • Якщо блювота затяжна і вимотує, допускається прийом протиблювотних засобів.


Що робити після блювоти, вам підкаже ваш власний організм - найкраще дати йому відпочити після такого виснажливого процесу, відновити водно-соляної баланс. Це найкраще зробить мінеральна вода.

Пронос і блювота

Отруєння може спровокувати блювоту і понос. Що робити в такому випадку? І блювота, і пронос є спробою організму очиститися від інфекції або токсину. Якщо вони проникли неглибоко - то виникає блювота, якщо ж пройшли далі по шлунково-кишкового тракту - то понос. У даній ситуації необхідно дати організму очиститися. Якщо ж блювота і понос не зупиняються, слід спробувати прийняти ліки - активоване вугілля, лапірамід і інші таблетки, спрямовані на боротьбу з розладом шлунка. У тому випадку, якщо всі вищенаведені засоби не допомогли поліпшити самопочуття, слід викликати швидку для введення ліків внутрішньовенно або внутрішньом`язово, а також для прочищення шлунка.



Нерідко блювота і температура бувають одночасно, але ви вже знаєте, що робити. Температура - це сигнал організму про те, що щось не в порядку, і він бореться з інфекцією. Як правило, підвищення температури незначне. Якщо ж вона підскочила сильно і тримається довго - то справа не в блювоті і не в отруєнні, потрібен лікар для уточнення діагнозу.

Блювота з жовчю

Якщо звичайна блювота вважається більш-менш нормальної, то ставить людину в ступор саме блювота жовчю: що робити? Лякатися не слід. Очистивши шлунок від міститься в ньому їжі, організм спробував вивести токсин. Але якщо він вже встиг потрапити в кров, цього може бути недостатньо. Можливо, що отрута ховається в печінці, нирках або підшлункову залозу. Тоді блювота не зупиняється, а так як рвати нічим - виходить жовч.

Лікаря слід викликати в будь-якому випадку. Крім цього, необхідно спостерігати уважно за тим, яка саме ваші виділення. Наявність там слизу, крові або жовчі можуть бути ознаками серйозного захворювання, і лікар зобов`язаний буде вас запитати про те, які були виділення, щоб правильно встановити діагноз.

Підсумовуючи, можна сказати, що найголовніше при блювоті - дати організму очиститися, пити якомога більше води, утриматися від їжі, прийняти абсорбент і знищити мікроби. Будьте здорові!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!