» » » Що таке набряк?

Що таке набряк?

Що таке набряк?

Припухлі після нічного сну повіки або набряклі до кінця робочого дня стопи - ось, мабуть, і все, що більшість людей знає про набряки. Але перераховані вище стану - це далеко не єдині їх прояви.

Розглянемо докладніше, що таке набряк.

Як утворюються набряки?

Набряк - це надмірне скупчення рідини, так званого транссудата, в тканинах або в порожнинах тіла.

У тілі дорослої людини міститься приблизно 11 літрів тканинної рідини, яка є важливою складовою частиною внутрішнього середовища організму. За своїм хімічним складом тканинна рідина дуже схожа з плазмою крові, що й не дивно, адже міжклітинна тканинна рідина є похідною плазми. Плазма (рідка частина крові) просочується через стінки капілярів у міжклітинний простір, потім деяка частина тканинної рідини потрапляє в лімфатичні судини.



Новоутворена в результаті цього процесу лімфа фільтрується лімфатичними вузлами і виливається назад у кров`яне русло. Таким чином між кров`ю і тканинною рідиною відбувається постійний взаємообмін речовинами. У тому випадку, коли цей процес циркуляції рідини з яких-небудь причин порушується, рідина не встигає повертатися в кров, починає накопичуватися в деяких місцях організму. Саме там і розвиваються набряки.

Форми і види набряків

форми набряків

  • Найбільш поширена форма набряків - та, при якій тканинна рідина накопичується в підшкірній клітковині.
  • Значно рідше зустрічаються набряки внутрішніх органів, такі як набряк легенів або набряк головного мозку.
  • Крім того, набрякла рідина може скупчуватися не в тканинах, а у внутрішніх порожнинах тіла. У такому випадку лікарі ставлять діагноз гідроторакс (якщо транссудат скупчується в плевральній порожнині) або асцит (якщо рідина накопичується в черевній порожнині).

Крім класифікації за місцем скупчення набряклою рідини, набряки поділяють на окремі види в залежності від факторів, що є їх причиною.

види набряків

  • Серцеві набряки є характерним симптомом багатьох хвороб серця, що супроводжуються станом хронічної серцевої недостатності. В першу чергу серцеві набряки зачіпають нижні кінцівки - при хворобах серця сильно набрякають стопи і щиколотки.
  • Ниркові набряки - наслідок різних хвороб нирок, таких як гломерулонефрит або пієлонефрит. Ниркові набряки в основному проявляються на обличчі, характерне їх місцезнаходження - повіки, особливо нижні.
  • Застійні набряки бувають викликані венозним застоєм, що виникають внаслідок тромбофлебіту. Знаходяться вони, як правило, на ногах.
  • Алергічні набряки виникають внаслідок збоченій реакції імунної системи на якийсь зовнішній подразник (алерген). Такі набряки з`являються в основному особі, особливо на губах і століттях.

Про те, як можна позбутися від набряків, ви дізнаєтеся з цих статей:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!