Чому набрякають ноги?

Чому набрякають ноги?

Вчора Ви гарненько погуляли з друзями, а на ранок, подивившись у дзеркало, виявили, що у Вас чертовски опухло обличчя! Або весь день довелося «побігати», і до вечора ноги стали зовсім «ватяні» і опухлі? Сумнівів бути не може: у Вас набряклість. Тільки от наскільки серйозна - залежить від причини її виникнення. Так чому ж набрякають руки і ноги, та й інші частини тіла? Багато що залежить від характеру набряку. Набряки можуть бути тимчасовими і постійними, місцевими і загальними. Набряк - це скупчення великої кількості зайвої рідини в організмі (більше 2 л.).

тимчасові набряки

Тимчасові набряки з`являються в результаті впливу на організм алергену або негативних умов життя. Такі набряки зникають через деякий час, коли усуваються причини їх виникнення. До них відносяться:

  1. шкідливий вплив алкоголю
  2. недосипання
  3. перегрів на сонці
  4. зловживання солодкими і солоними стравами
  5. прийом на ніч великої кількості рідини
  6. оральні контрацептиви
  7. зайва вага
  8. період перед менструацією у жінок
  9. сидячий образ життя

постійні набряки

Постійні або регулярні набряки виникають з інших причин, часто незрозумілим самому хворому, і не зникають тривалий час. Ці набряки сигналізують про серйозні проблеми в організмі. Для їх усунення необхідно проконсультуватися з лікарем. Наприклад, у людей, які страждають хворобами серця, починають набрякати ноги і пояс, а у тих, хто має проблеми з нирками, - обличчя і руки.

Причини набряків в ногах



Дуже поширені набряки нижніх кінцівок. Чому набрякають ноги? Часто набряки ніг супроводжуються іншою хворобою і є її неприємним наслідком. Хвороби, пов`язані з набряками ніг:

  1. Хвороби серця.
  2. Варикозне розширення вен. Набряк при цьому захворюванні розвивається повільно, помітний ближче до вечора. Чим більше розвивається хвороба, тим більше стають набряки. Шкіра на їх місці може міняти колір. Набряки несиметричні і можуть бути різними за розміром.
  3. Тромбоз глибоких вен. Набряки при цій хворобі вражають м`які тканини однієї або обох ніг, при цьому не зникають протягом декількох годин або декількох діб.
  4. Тромбофлебіт глибоких і поверхневих вен. Набряки супроводжуються запальними ознаками: жар, почервоніння, біль близько вени.
  5. Порушення відтоку лімфатичної рідини по лімфатичних судинах.
  6. Ниркові патології. Набряк поширюється по тильним сторонам обох ніг. Побічні ознаки - набряклість повік, темні кола під очима, зміна кольору сечі.
  7. Гостра респіраторна інфекція. Набряклість ніг - наслідок хвороби і ознака проблеми з нирками.
  8. Хвороби кишечника. Набряклість при цих захворюваннях зовні нагадує набряклість при нирках, часто супроводжується діареєю.
  9. Хвороби, пов`язані з щитовидною залозою. Набряки пружні, розташовуються внизу гомілок. Додаткові ознаки: набряклість мови і плечей, сонливість, млявість, запори.


Часто задається питання: «Чому ноги набрякають до вечора?». Ця особливість пов`язана з деякими з перерахованих вище хвороб, наприклад, з варикозним розширенням вен. Справа в тому, що протягом дня людина більшість часу перебуває у вертикальному положенні, тому рідина в організмі у великій кількості накопичується в ногах. Це і є причиною виникнення набряків до вечора. Під час сну, коли людина знаходиться в горизонтальному положенні, набряки стають менш помітними або зовсім зникають.

Набряки також бувають місцевими і загальними. Місцеві набряки сконцентровані на невеликій області: певний орган або частина тіла. Загальний набряк з`являється на стопах або гомілках, поширюється на стегна, живіт і поясницю, може дійти до шиї та обличчя. Такий набряк виникає у людей, які страждають хворобами нирок і серця або вживають у великій кількості сіль і воду, а також приймають аспірин, естрогени, стероїди і судинорозширювальні засоби. Він може бути пов`язаний з негативними змінами в обміні речовин.

Набряки при вагітності

Окремо потрібно розглянути набряклість при вагітності. Багатьох жінок цікавить питання: «Чому у вагітних набрякають ноги?». Часто набряклість ніг пов`язана з кількістю споживаної рідини. Майбутня мати годує і себе, і дитину, тому потребує більшої кількості води. Жінка п`є більше рідини, що викликає набряклість ніг. Почати пити менше - не вихід. Організм почне «запасатися» тією кількістю води, яке отримує, що в підсумку знову ж викличе набряклість ніг. Затримка рідини в організмі вагітної жінки називається водянкою вагітних. Саме вона є причиною виникнення набряків. Жінці потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем. Він попросить здати аналізи сечі, якщо потрібно, і призначить спеціальну дієту.

Також набряклість ніг у вагітних може виникнути в результаті варикозного розширення вен нижніх кінцівок. У цьому випадку більшість жінок носить спеціальний компресійний білизна. Його надягають з ранку, попередньо полежавши близько 20 хвилин. Однак йти в аптеку і купувати білизну, не порадившись з лікарем, не варто. Вагітним варто пам`ятати про те, що набряклість може серйозно вплинути на розвиток вагітності, тому запускати її не можна, і лікувати потрібно якомога швидше.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!