Як перевірити мозок?

Як перевірити мозок?

Не дивлячись на всі досягнення технічного прогресу, мозок людини залишається найзагадковішим місцем на планеті. Важко повірити, що на початку минулого століття неврологи проводили діагностику за допомогою голки і молоточка. Сучасна медична апаратура може проникнути в самі «надра» головного мозку, але для грамотного фахівця, неврологічний огляд несе більше інформації, ніж нові технології.

Стрес і депресія - постійні супутники кожного другого жителя Землі, тому високий артеріальний тиск і головні болі зустрічаються значно частіше, ніж сто років тому. Крім того, вони «молодіють» і спостерігаються у величезної кількості підлітків і навіть дітей. Причиною постійних головних болів може бути патологія в судинах головного мозку, тому важливо не заглушати біль ліками, а запитати у лікаря як перевірити мозок на наявність структурних змін. Тільки фахівець може визначити необхідний спосіб обстеження нервової системи.

Методи діагностики головного мозку



Розглянемо деякі методи діагностики більш докладно:

  • Комп`ютерна томографія. Один з кращих способів виявлення змін в головному мозку, шляхом пошарового його сканування. За допомогою новітньої апаратури можна проаналізувати зображення міліметрових зрізів.
  • Рентгенівська томографія. Виконується за допомогою просвічування голови рентгенівськими променями. На отриманій чорно-білій картинці можна легко виявити інсульти, пухлини мозку, травми і їх наслідки. Єдиний недолік - велика доза рентгенівського опромінення, одержувана під час дослідження.
  • Магніто-резонансна томографія. При обстеженні використовується ефект магнітного резонансу атомів водню. Дуже точний і дорогий варіант того, як перевірити головний мозок. Він не опромінює організм і діагностує розсіяний склероз, судинні порушення і запальні процеси в мозку.
  • Позитронно-емісійна томографія. Технічно найбільш складне обстеження, але воно дає можливість отримати кольорову картину кожного шару головного мозку. Оброблене зображення показує чіткі координати найдрібніших патологій і захворювань (вони виділяються кольором).
  • Ультразвукова луна-енцефалографія. Самий "древній" метод діагностики, який не потребує особливих затрат і підготовки. За допомогою ультразвуку можна провести обстеження прямо в ліжку хворого.
  • Рентгенограммам черепа. Дає уявлення про структуру мозку. Виявляє вроджені і хронічні захворювання, такі як, водянка мозку (гідроцефалії), вроджена недорозвиненість мозку (мікроцефалії) і деякі інші недуги.

Дослідження мозкового кровообігу



Якщо ви вирішуєте те, як досліджувати мозковий кровообіг і де перевірити судини головного мозку, вам необхідно знати, що в сучасних клініках існує три способи діагностики:

  • Ультразвукова доплерографія. Використовується, в основному, для визначення звужених судин, а також обсягу і швидкості кровотоку в них. Діагностує церебральні судинні кризи, вроджені дефекти судин, порушення відтоку венозної крові.
  • Реоенцефалографія. За допомогою реєстрації змінного електричного опору тканин, малює на моніторі лінію пульсового кровотоку головного мозку. Так можна визначити стан і кровенаполнении судин.
  • Рентгенівська ангіографія. Невелика хірургічна операція по введенню в одну з артерій, які забезпечують мозок кров`ю, катетера з особливою речовиною. Одночасно робляться рентгенівські знімки, що демонструють аневризми і звуження судин.

півкулі мозку

Людський мозок складається з двох рівних за розміром, але не за функціями півкуль, які контролюють протилежні їм сторони тіла. Ліва частина мозку відповідальна за логічні операції, аналіз і рахунок, а права - за уяву, інтуїцію і творчість. Чим більше розвинене кожну з півкуль, тим гармонійніше особистість, тим краще працює головний мозок і рідше зустрічаються його захворювання. Для того щоб зрозуміти, яка сторона мозку вимагає додаткового розвитку перевір свій мозок за допомогою невеликого тесту:

  • сплетіть пальці рук - зверху виявився великий палець, який з рук;
  • поплескайте в долоні - яка рука зверху;
  • схрестіть руки на грудях - яке передпліччя зверху;
  • визначте провідний очей.

Якщо в результаті тесту у вас переважала ліва сторона - рука, плече, очей, то у вас більше розвинена права півкуля, і над лівим потрібно попрацювати, і навпаки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!