» » » Що таке фарби?

Що таке фарби?

Що таке фарби?

Історично людина починала вивчати кольору з фарб, які він бачив у природі. Пізніше він почав використовувати фарбувальні пігменти для прикраси свого житла і залучення протилежної статі. Сьогодні фарби використовуються практично у всіх сферах життя людини і виконують безліч різних функцій - від естетичної, наприклад, в живопису, до побутової - фарбування стін у вітальні.

Що таке фарби: склад і призначення

Фарби являють собою особливу групу барвників, які широко застосовуються в повсякденному житті людини. Багатьох цікавить питання про те, як отримують фарби. Основою для фарби можуть служити особливі хімічні розчини, наприклад, на основі водної дисперсії полімерів отримують всім відому водоемульсійну фарбу, на основі оліфи - масляну, водного розчину органічних полімерів - клейову. Лакова основа потрібна для виготовлення емалевих фарб, а головним елементом в складі силікатних фарб є рідке скло.

Щоб отримати фарбу певного кольору, додаються різні фарбувальні пігменти. Їх особливість полягає в тому, що вони здатні відображати не всі промені світла, які на них потрапляють. Саме від цього в подальшому залежить колір фарби. Наприклад, пігмент, який «відповідає» за білий колір, відображає майже весь світ, промені якого на нього падають. І навпаки, пігмент, який поглинає весь світ, утворює чорний колір.



Прийнято розрізняти три основні кольори - синій, червоний і жовтий. Саме завдяки змішуванню цих основних кольорів в різних пропорціях можна отримати всі інші кольори. щоб правильно змішати фарби, необхідно пам`ятати про головне правило - змішувати можна тільки фарби одного хімічного складу, тобто масляну фарбу змішують з масляною, акрилову - з акрилової. Також не рекомендується змішувати сухі пігменти і рідкі фарби з огляду на те, що принципові відмінності в складі не допоможуть домогтися бажаного ефекту однорідної маси певного кольору.

застосування фарб

В даний час існує безліч видів фарб, які розрізняються не тільки за кольором і складом, але і по сфері застосування. У мистецтві живопису використовуються фарби на водній основі, наприклад, акварель і гуаш. Головною рисою акварельного письма є напівпрозорість квітів і фарб, яка створює особливий ефект легкості зображення. Гуаш використовувалася для створення книжкових мініатюр, плакатів, вивісок і театральних декорацій. Її особлива структура дозволяла домогтися ідеальної матовою поверхні і насичених кольорів полотна.



У монументальному живописі використовуються темперні фарби на основі сухих пігментів. Темпера на дерев`яній основі з застосуванням натуральних фарбувальних пігментів - основа техніки іконопису. Процес її приготування простий: для того, щоб отримати таку фарбу, в пігмент додається яєчний жовток і варене масло. Також за допомогою темперних фарб часто виконувалася настінний розпис.

У сучасному живописі часто використовують акрилові фарби як альтернативу масляним. Перевага таких фарб в тому, що при нанесенні на поверхню, навіть дуже товстим шаром, вони не утворюють тріщин після висихання.

Крім живопису фарби використовуються в декорі інтер`єру, оформленні будівель, будівництві. Також існують фарби для тканин, волосся і татуювань, і багато інших.

значення кольору

Колір відіграє в житті людини дуже важливу роль. Що таке колір насправді? Двоїстість феномена кольору полягає в його об`єктивної та суб`єктивної сторони. З об`єктивної точки зору колір - всього лише фізичне явище, але кожна людина сприймає кольори по-різному, в цьому полягає його суб`єктивність.

Колір має величезний вплив на емоційний стан людини. Так, розрізняють кольори, які збуджують фізичну активність, викликають апетит або, навпаки, розслаблюють і заспокоюють. З цієї точки зору дуже важливо підходити усвідомлено до вибору не тільки кольору фарби для стін в спальні, але і квітів одягу і предметів, які нас оточують.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!