» » » Що таке полімери?

Що таке полімери?

Що таке полімери?

Полімер - складне з`єднання, що має високу молекулярну масу і складається з ряду складових ланок, які з`єднуються між собою за допомогою хімічних зв`язків. Найбільш часто в основі структури полімеру - мономер - структурний фрагмент, що складається з декількох атомів.

Більшу частину полімерів виробляють синтетичним шляхом (хоча існують і природні полімери) - за допомогою реакцій полімеризації і поліконденсації. Так, наприклад, етилен перетворюється в поліетилен, пропілен в поліпропілен і т.д.

властивості полімерів

Властивості полімерів багато в чому визначаються їх складом, проте деякі особливості єдині для більшості полімерів. Власне кажучи, саме ці особливості, забезпечують їх широке практичне призначення. Полімери еластичні, гнучкі і не тендітні. Макромолекули, складові полімер, можуть змінювати свою орієнтацію під дією певного механічного поля, дана особливість застосовується у виробництві плівок.

Ще одна цікава властивість полімерів - здатність до різкої зміни фізико-механічних властивостей при впливі на них невеликою кількістю реагенту. Ця особливість використовується при вулканізації каучуку, дублення шкір і т.д.

види полімерів



Полімери класифікуються за рядом ознак. Найбільш значні класифікації - за походженням і хімічним складом.

За походженням бувають полімери:

  • Природні - існуючі в природі (крохмаль, білки і т.д.);
  • Синтетичні - одержувані синтетично (поліетилен, поліпропілен і т.д.);
  • Штучні - одержувані синтетично з природних полімерів (нитроцеллюлоза, метилцелюлоза і т.д.).

За хімічним складом розрізняють полімери:

  • органічні;
  • неорганічні;
  • Елементоорганіческіе - містять в своєму складі як органічні, так і неорганічні структури.

Полімери на практиці

Полімери знаходять широке застосування в самих різних областях - машинобудуванні, текстильній промисловості, медицині, сільському господарстві. У побуті також знаходиться місце полімерним з`єднанням. Речі, частиною яких є полімери, оточують нас всюди - різні види тканин (шерсть, шовк, шкіра і т.д.), пластмасові вироби, сполучні будівельні суміші (цемент, глина і т.д.), гумові вироби, посуд ... У Загалом, роль полімерних з`єднань в нашому житті по-справжньому величезна. Тепер ви знаєте, що таке полімер.

Читайте також: Що таке хімія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!