» » » Що таке кар'єр?

Що таке кар'єр?

Що таке кар`єр?

Поняття «кар`єр» походить від французького слова «carriure» і має в російській мові кілька значень.

  • Ще в 19 столітті під словом кар`єр розумілося те саме, що і кар`єра. Але тепер це значення є застарілим. «Вигідно розпочатий кар`єр» (Гоголь).
  • Друге, досить вживане значення слова - швидкий кінський біг. Кар`єр - різновид галопу, сама жвава. У вищій школі верхової їзди - трьохактний алюр. Для управління конем, що скаче галопом (кар`єром) необхідно особливе положення вершника (жокейський), коли тіло його розташовується уздовж шиї коня, а сам скаче піднімається в стременах з сідла. Кінський кар`єр - стрибка щодуху, що є духу. Популярно також стійкий вираз «з місця - в кар`єр», що означає в переносному сенсі, що події, наприклад, занадто швидко розвиваються, щось перемінюється не так поступово, як хотілося б, без усіляких приготувань. У розмовному контексті це поняття можна застосувати і до швидкій ходьбі або бігу людини. Наприклад, «що ти скачеш кар`єром, я за тобою не можу встигнути».
  • Що таке кар`єр? Одне з основних значень слова - місце видобутку корисних копалин відкритим способом. Це може бути глина, пісок, вугілля, залізна руда, навіть алмази. Тут головна умова, щоб вони залягали на невеликій глибині. По суті кар`єр - відкрита гірська вироблення, розріз порід. Вугільний кар`єр також називають розрізом. А також - саме підприємство з видобутку копалин таким способом. Наприклад: «Хто погодиться вкладати гроші в цей кар`єр»?

Ще про різні тлумаченнях слів читайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!