» » » Що таке шельф?

Що таке шельф?

Що таке шельф?

Дізнатися, що таке шельф, можна зі шкільної програми з географії. Це океанічні ділянки дна, щодо мілководні (до пари сотень метрів).

Крім океанів шельф виділяють також у внутрішніх і окраїнних морях, які облямовують острова, материки, а також знаходяться в глибині континентів (внутрішні моря, наприклад - Азовське).

Вимірювання шельфу

Очевидно, що кордоном шельфу з материкового боку є лінія берега, зовнішня ж межа індивідуальна для кожного моря або океану. Вона проводиться в місці, де глибини різко збільшуються, по брівці. Межі ширини шельфу можуть сильно варіювати - від пари десятків метрів (характерно для островів) до півкілометрового відстані від лінії берега (півострова, внутрішні частини континентів). Найширший шельф знаходиться в Японському морі. Бровка шельфу може бути не яскраво вираженою, наприклад, там, де великі річки впадають в море. У таких місцях прийнято позначати 200-метрову кордон шельфу.

Шельф - близько 8% від всієї площі Світового океану (його дна), що становить приблизно 31 тисяч квадратних кілометрів. Середня глибина шельфовій частині - 132 м, а ширина його - від 1-3 м до 1500 км. У шельфовій частині Світового океану залягають корисні копалини, найчастіше це нафта, природний газ, метали - золото, платина, олово, цирконій, титан. В шельфі знайдені навіть поклади алмазів.

Приклади використання слова

Всі приклади використання слова «шельф» пов`язані з описом морського (океанічного) дна. Найчастіше дане слово вживається при описі процесу буріння при видобутку газу і нафти, які часто проводяться на глибоководному шельфі.

Більше подробиць про будь-якому терміні, незнайомому слові і прикладах їх вживання ви зможете дізнатися, ознайомившись з нашим розділом визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!