» » » Де межа європи і азії?

Де межа європи і азії?

Де межа Європи і Азії?

Щоб знайти межу між Європою і Азією, для початку потрібно відкрити географічний атлас. Ви побачите, що найчастіше межа між цими частинами світу йде по східній підошві Уральських гір, Мугоджар, а також річці Емба, уздовж північного берега Каспійського моря, по Керченській протоці і Кумо-Маничською западині. За нашій країні загальна протяжність кордону становить понад п`ять з половиною тисяч кілометрів. З них 2000 км тягнуться вздовж Уральського хребта, а дев`ятсот метрів уздовж Каспійського моря.

Варто зазначити, що в окремих джерелах межа між Європою і Азією визначається по вододілу Уральського хребта, а саме - по річці Урал, а також вододілу Кавказького хребта.

Як проходить межа

Тепер розглянемо детальніше, де межа Європи і Азії. Як ми вже відзначали раніше, її лінія починається від узбережжя Карського моря. Вона йде, починаючи зі східною підошви Уральського хребта. Лінія кордону проходить між Республікою Комі і Ненецькому автономному окрузі з Заходу і Ханти-Мансійський і Ямало-ненецким округом зі сходу.



Потім межа йде східніше адміністративного кордону між двома областями - з заходу Пермського краю, а зі Сходу - Свердловської області. Південно-західні райони останньої при цьому залишаються в Європі.

Далі вона залишає в Європі Саткинський, Катав-Іванівський і Ашінскій райони Челябінській області, а крім того - західні території міст і районів обласного підпорядкування, що межують з Башкирією. Кордон ділить також Оренбурзьку область, залишаючи в Європі більшу частину її території. За Актюбінської області Казахстану межа триває вже на південь. Там вона йде по східному підніжжя Мугоджар і виходить до Прикаспійської низовини по ріці Ембі. Потім через Каспійське море потрапляє до гирла річки Куми, після проходить по Кумо-Маничською западині до гирла Дону і далі йде по березі Азовського моря з південного боку. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!