» » » Що таке континент?

Що таке континент?

Що таке континент?

Континентом (або материком) називають велику частину суші, яка омивається морями і океанами. Давайте докладніше розглянемо, що таке континент.

Континент походить від латинського слова "continens", що означає "безперервний". Географи так визначає це слово: континент - велике скупчення земної кори, велика частина якого розташовується вище рівня Світового океану, тобто є сушею, а інша - нижче цього рівня.

У понять "континент" і "материк" є ряд відмінностей, незважаючи на те, що часто вони виступають як синоніми. Материком вважають також і прилеглі до суші території островів. А ось континент є безперервним ділянкою суші, що не розділеним водою.

Скільки всього континентів?

На даний момент на планеті Земля виділяють 6 континентів (материків):

  • Євразія - найбільший з них, омивається всіма океанами;
  • Африка;
  • Південна Америка;
  • Північна Америка;
  • Австралія;
  • Антарктида.

Іноді говорять про поділ Європи і Азії. Крім того, різні країни по-різному визначають кількість континентів (наприклад, деякі об`єднують Південну Америку і Північну Америку в один континент).

Детальніше про число континентів читайте в статті Скільки континентів на Землі.

Вузьке значення слова

Що ж стосується більш вузького визначення континенту, то воно використовується більше в морському середовищі і означає ділянки суші (на відміну від морських і водних територій). Нерідко ми можемо чути від бувалих щось на кшталт: "По курсу континент (материк)". Це могло б означати, що судно дотримується правильного напрямку, щоб пришвартувати свій корабель.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!