» » » Хто відкрив америку?

Хто відкрив америку?

Хто відкрив Америку?
Хто відкрив Америку?

Згадуючи шкільний курс історії, в голову на питання про те, хто відкрив Америку, приходить ім`я легендарного Генуї Христофора Колумба. У 1492 році Колумб, шукаючи новий шлях в Азію, наткнувся на берега раніше незвідані. Він припустив, що це Індія. Звідси і назва народу, що населяє континент - індіанці. Це все, що я згадав з часів шкільної лави. Але як виявилося, питання про відкриття Америки не так вже й простий. Ось що я виявив.

Фактично справа йде так. Першовідкривачами називають кілька людей. У 10 столітті вікінги з Норвегії на чолі з Лейфом Ерікссоном досягли берегів Америки. Вони були першими, однак після їх повернення ніякої Америки в сучасному розумінні не було.

Другим був вище згаданий, Христофор Колумб, який досяг берегів нового континенту в 1492 році.



І третя людина, яка підкорила Атлантику і висадився на берегах американського узбережжя, був дослідник Нового Світу Амеріго Веспуччі. У 1507 році картограф М. Вальдземюллер припустивши що новий контінет був названий Америкою на честь Амеріго Веспуччі. З тих пір вважається, що ця дата - дата визнання Америки, як самостійного континенту.

Існують припущення, засновані на надійних джерелах, про те, що континент був названий на честь англійського мецената Річарда Америка з Брістоля. Річард Америка фінансував другу трансатлантичну експедицію Джона Кабота в 1497 році. Веспуччі взяв собі прізвисько на честь названого континенту. Першим офіційно зареєстрованим європейцем, який набрав на узбережжі Північної Америки можна вважати Джона Кабота.



Існують гіпотези про те, що до появи Колумба в Америці побували вже багато людей. Ось вони (це тільки лише припущення, необгрунтовані достатню кількість фактів):

  • Фінікійці в 371 р. До н.е. е.
  • Хуей Шень (китайський монах) в 5 столітті
  • Св. Брендан (ірландський монах) в 6 столітті
  • Ордену Тамплієрів було відомо про існування Америки з 13 століття.
  • Абубакар II (султан Малі) в 1331 р
  • Генрі Сінклер (Граф Оркнейські) ок. 1398 р
  • Чжен Хе (китайський дослідник) в 1421 р
  • Жуан Кортеріал (португалець) в 1472 р

У світовому співтоваристві прийнято вважати, що Центральна і Південна Америка була відкрита Колумбом. Після його відкриття, яке включало в себе 4 експедиції, почався справжній ажіотаж серед майбутніх колоніаторов Америки. Всього за кілька десятиліть 16 століття купці і просто люди, спрага наживи, відкрили велику кількість нових місць у пошуках золота і дешевої робочої сили. Вони розоряли села індіанців і вивозили їх в Європу в якості рабів.

Як нами зазначалося раніше, всього було 4 експедиції Колумба в пошуках Азії. Дослідники біографії Колумба говорять про те, що він до кінця життя вважав, що відкрив не Америка, а новий шлях в Азію. Для того, щоб відправиться в свою першу подорож через Атлантичний океан, Колумб створив науковий проект. В ході довгих обговорень і доказів Колумба про спроможність його ідей, було прийнято рішення відправити першу експедицію. Колумб наводив велика кількість доказів про те, що Земля кругла, і що він зможе дістатися до берегів Азії. Перед відправкою він уклав договір з урядом Іспанії про те, що в разі успіху він отримає звання адмірала, стане віце-королем відкритих земель, а також буде володіти великим відсотком від торгівлі з новими країнами. Потиснувши руки, сторони розпрощалися, а Колумб вирушив у своє легендарне подорож.

Важливо відзначити, що Колумб досяг материка тільки в ході своєї останньої експедиції до Америки в 16 столітті. Тому його можна вважати першовідкривачем Центральної Америки. Перша експедиція ознаменувалася відкриттям острова Сан-Сальвадор. Так його назвав сам Колумб. Що жили на острові тубільці, називали свій будинок Гуанахани. Цей острів був найпершим відкриттям, що поклав початок великої ері колонізації Америки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!