» » » Де знаходиться африка?

Де знаходиться африка?

Де знаходиться Африка?

Безкраї савани, дикі тварини, баобаби, пальми, піраміди, річка Ніл і Древній Єгипет. Приблизно такі асоціації виникають у людини, коли він чує слово "Африка". Поява самого слова "Африка" датується приблизно 2 століттям до н.е. У 146 р. До н.е. е. древні римляни захопили території нинішнього Тунісу і заснували там колоніальну область, назвавши її Африка, можливо, за назвою племен "африкано", місцевих жителів, що населяли численні африканські простору аж до Гібралтарської протоки. На початку XVI століття арабський учений Мухаммед аль-ваза в одному зі своїх наукових праць згадав назву "Африка", яке, на його думку, походить від слова "фарака" - розділяти, ділити. Можливо, тому, що Африка відділяється від Азії Червоним морем.

Африка - прародителька людського виду. Перші останки "людини умілої" - Homo habilis були знайдені в Олдувайській ущелині британським антропологом Луїсом Лики в 1959 році.

Географічне розташування континенту

Де ж знаходиться Африка?

Географічно Африка розташовується по обидва боки від лінії екватора і перетинається нею майже по середині. Західні території материка омиваються водами Атлантичного океану, на північному сході - Червоним морем, на півночі - Середземним морем, зі сходу - Індійським океаном.

Африка - другий за площею материк планети Земля після Євразії - 30,3 млн км2 разом з прилеглими островами, найбільший з яких - Мадагаскар.

Кілька кліматичних зон перетинають материк, тому Африка - унікальний континент, який має протяжність від північних до південних субтропіків.

З Азією Африку з`єднує Суецький перешийок, представлений кам`янистими і піщаними пустелями з відсутністю всілякої рослинності. Європа відокремлена від Африки Гібралтарською протокою.



Рельєф материка переважно представлений рівнинами, так як в основі Африки лежить стародавня платформа. Низовини зустрічаються рідко і розташовуються по берегах континенту.

Африканські надра славляться корисними копалинами: руди чорних і кольорових металів, благородні метали, такі, як золото, наприклад. Потрібно відзначити, що Африка дає 98% від суми видобутку алмазів у світі сьогодні.

Африка - найспекотніший материк, саме тут розташована Сахара - найбільша в світі пустеля, де була зафіксована найвища температура на планеті - +58 градусів за Цельсієм.

У центральній частині Африки випадає найбільше опадів, в зв`язку з тим, що саме тут материк перетинає лінія екватора. На північ і південь тягнуться території з сухим і посушливим кліматом. Через брак опадів і природного зрошення ніде на території материка не спостерігається природного кліматичного регулювання.

Територія Африки поділена між 55 країнами і п`ятьма регіонами:

  • північний;
  • Центральна Африка;
  • Південна Африка;
  • східний;
  • Західна Африка.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!