» » » Що таке клімат?

Що таке клімат?

Що таке клімат?
Що таке клімат?

Статичний, багаторічний погодний режим даної місцевості згідно її географічному положенню прийнято називати кліматом. Клімат - цілий комплекс станів, через які проходить система земних оболонок - гідросфери, літосфери і атмосфери протягом десятиліть. Під кліматом також розуміється середнє значення погоди приблизно за кілька десятиліть, потрібно враховувати, що якщо раптом погода відхиляється від кліматичної норми, то така зміна не варто визначати як кліматичне зміна. Наприклад, аномально холодна зима не говорить про похолодання клімату.

Вологооборот, теплооборот і циркуляція атмосфери - ті циклічні процеси, які формують кліматичні умови на планеті Земля. Крім усього вищесказаного під кліматом слід розуміти також сонячну радіацію, магнітні поля, електрику атмосфери, словом, всі ті фактори, які можуть впливати як позитивно, так і негативно на здоров`я людини. Більш детально про такий вплив читайте в нашій статті Як клімат впливає на людину.

Різні поняття клімату

Крім загального поняття клімату, існують такі (або приватні):

  • кліматмакрокліматом - погодний режим в масштабах планети Земля;
  • місцевий клімат - кліматичні умови невеликих за площею територій з однорідними умовами (наприклад, клімат морського узбережжя);
  • мікроклімат - клімат нижнього шару атмосфери;
  • клімат рослин;
  • клімат грунту.


Кліматологія - природна наука, що займається питаннями освіти клімату на планеті, описом різних видів клімату і їх класифікацією, а також впливом індивіда на клімат.

Палеокліматологія - займається вивченням історії зміни клімату в різних куточках світу.

кліматичні пояси

Залежно від широти (від екваторіальних субтропіків до Заполяр`я) істотно змінюються кліматичні пояси і типи. Класифікація кліматичних поясів представлена 4-ма категоріями на кожне земне півкуля, між ними розташовуються так звані перехідні пояси (субполярний, субтропічний і субекваторіальний):

  1. Екваторіальний пояс. Характеризується екваторіальним кліматом: слабкий вітер, невеликі коливання температур, а також рясні опади. В основному, територія Південної Америки, Африка.
  2. Субекваторіальний пояс з тропічним мусонним кліматом. Території Екваторіальної Африки, Південно-Східної Азії, Австралії.
  3. Тропічний пояс. Зустрічається як сухий, так і вологий клімат. Африканські (Сахара), аравійські (Нефуд), австралійські (Велика кліматпустеля Вікторія) пустелі.
  4. Субтропічний пояс. Характерний континентальний клімат (жарке літо, морозна зима, убогі опади), панує на значній частині РФ, України-Середземноморський клімат - Північне узбережжя Африки, середземноморський басейн таких морів, як Тірренське, Мармурове, Егейське, Чорне, Азовське, Адріатичне.
  5. Помірний пояс. Клімат цього поясу формується над океаном і характеризується нежарким влітку, підвищеним показником вологості, значною кількістю опадів, досить м`якою зимою.
  6. Полярний пояс. Полярний клімат - зони Арктики і Антарктики: середня температура лютого на Сівши. Полюсі -43 ° C, значні площі покриті льодовиками, за Полярним колом велика частина водної поверхні покрита льодами цілий рік, характерно нерівномірне надходження сонячного тепла.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!