» » » Як змінився клімат?

Як змінився клімат?

Як змінився клімат?
Як змінився клімат?

Ні для кого не секрет, що глобальне потепління - одна з найсерйозніших проблем, з яким зіткнулося людство в XXI столітті. При цьому хтось будує песимістичні прогнози, а хтось, навпаки, стверджує, що це надумана проблема - нібито немає ніякого глобального потепління, а поступова зміна клімату відбувається протягом всієї історії Землі.

Ми ж пропонуємо подивитися в очі фактам. Давайте розберемося, як змінився клімат за останні кілька років, згідно з різними статистичними даними, і кожен зможе вирішити для себе сам - має місце глобальні зміни чи ні.

Темпи підвищення температури

Згідно зі статистичними даними, за останні 50 років середня температура поверхні земної кулі підвищилася приблизно на 2 ° С. Якщо звернутися до більш ранньої статистикою, не можна не сказати, що і раніше температура підвищувалася, проте темпи її збільшення були не настільки інтенсивні: приріст за 50 років становив близько 0,5 градусів.

Серед найбільш помітних наслідків підвищення температури земної поверхні - танення льодовиків. За останні 10 років їх стало на 3% менше.

Концентрація вуглекислого газу

Чи варто говорити, що сьогодні викид вуглекислого газу в атмосферу знаходиться на дуже високій позначці. Це і є основною причиною так званого парникового ефекту, який сприяє глобальному підвищенню середньої температури повітря. Концентрація вуглекислого газу в атмосфері сьогодні має рекордне значення за останні ... 650 000 років!

Підвищення рівня моря



Суттєвою ознакою глобального потепління є підвищення рівня морів. За останні 100 років рівень підвищився в середньому на 17 см, причиною чого в першу чергу стали тануть льодовики. Змінилися, до речі, і показники замерзання водойм, сьогодні вони замерзають пізніше, а розморожують раніше.

прогнози

Як бачите, статистичні дані досить сумні, і, дивлячись на ці цифри, складно сперечатися з тим, що глобальне потепління - це дійсно існуюча і дуже актуальна проблема. Втім, якщо не вірите статистикою, подумайте самі - людина з кожним днем робить все більше палива, техніки, продуктів харчування і т.п., це означає, що будуються нові заводи і активніше використовуються вже побудовані, в результаті чого викидається все більше вуглекислого газу в природу, - це посилює парниковий ефект і підвищує температуру земної поверхні і повітря.

Втім, позитивні тенденції теж мають місце бути: вчені всіх країн працюють сьогодні над створенням нових технологій, які дозволять зробити людську діяльність менш небезпечною для природи і самих себе.

Читайте також: Що таке клімат.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!