» » Чому жінок більше?

Чому жінок більше?

Чому жінок більше?

Як співається у відомій пісні, за статистикою на 10 дівчат припадає лише 9 хлопців. А в деяких регіонах і того менше. Наскільки такі дані відповідають правді і чому жінок більше, ніж чоловіків, спробуємо з`ясувати в цій статті. На співвідношення статей впливає безліч факторів. Давайте кілька сузим коло нашого дослідження і розберемося, де і чому жіночих особин дійсно більше, ніж чоловічих.

Географічне положення

Співвідношення статей у різних країнах, як не дивно, варіюється. Якщо в більшості європейських країн частка жіночого населення дійсно в цілому більше, ніж чоловічого, то в азіатських країнах, особливо в Китаї, ситуація прямо протилежна. У Китаї за останні 30-40 років сформувався видимий дисбаланс щодо кількості жіночого і чоловічого населення. Зараз там на 100 жінок припадає близько 115 чоловіків. У Росії ж за даними на 2014 рік на одну жінку припадає близько 0,86 чоловіків.

вік

При визначенні співвідношення статей в різних країнах завжди враховується не тільки географічне положення, але і вік чоловіків і жінок. У Росії, наприклад, хлопчиків завжди народжується більше, ніж дівчаток. Однак вже до 30 років розстановка сил змінюється. Проблема в тому, що середня тривалість життя чоловіків у нас на порядок нижче, ніж у жінок. Вважається, що чоловіки частіше піддаються ризику отримання різних захворювань, більше схильні до стресу, частіше працюють на небезпечних виробництвах і т.д. Тому до глибокої старості доживають одиниці з них.

Гендерний дисбаланс

Існує таке поняття, як гендерний дисбаланс - це явище, при якому спостерігається збільшення чисельності жіночого або чоловічого населення під впливом зовнішніх факторів. Так, наприклад, після масштабних війн, особливо після Першої і Другої світової війни, чисельність жіночого населення стала значно перевищувати чисельність чоловічого, так як останні дуже часто гинули в боях.



Якщо говорити про воєнні часи, то варто згадати також так званий «феномен воєнних років» - в період загострення військових конфліктів, згідно зі статистичними даними, частка новонароджених чоловічої статі з нез`ясовних причин збільшується в порівнянні з новонародженими жіночої статі.

У Китаї ж встановлення внутрішньої демографічної політики держави, згідно з якою в кожній родині має бути лише по одній дитині, призвело до того, що чоловічого населення в країні стало більше, ніж жіночого.

Вам також може бути цікава стаття Кого більше - чоловіків або жінок.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!