» » » Яке населення в росії?

Яке населення в росії?

Яке населення в Росії?

Вихід з демографічної кризи для Росії, найближчим часом, не світить. Такий висновок фахівців на тлі збільшення народжуваності і поліпшення якості життя, трохи пригнічує. Більш того, чисельність населення, в значній мірі, підтримується за рахунок міграції. І, все одно, в останні роки населення Росії значно зменшилася, і становить 142,9 млн. Чоловік, за даними перепису 2010 року.

динаміка населення

Від перепису 1989 року, вже станом на 2002 рік, населення РФ зменшилася на 1 800 000 чоловік. А, черговий перепис встановила, яка чисельність населення в Росії, за станом на 2010 рік, і відзначила її зниження ще на 2,3 млн. Чоловік. Таким чином, в світовому рейтингу РФ опустилася на восьме місце за чисельністю населення, поступившись сьоме місце Бангладеш.

Особливо потерпіло сільське населення, яке зменшується в три рази швидше, ніж міське. Продовжує зростати частка жіночого населення, яке зараз перевищує чоловіче на 10,7 млн. Чоловік. Середній вік росіянина за останні вісім років виріс на 1 рік і 5 місяців, і становить 39 років. Збільшується число незареєстрованих (громадянських) шлюбів - 13% (+ 3,3%), а також зростає число розлучень.

Національний склад

Росія - Федеративна республіка, що включає в себе 83 суб`єктів Федерації. Яке населення в Росії? Найчисельнішою національністю є росіяни - понад 82% населення країни. Найбільш компактно вони розмістилися в центрі Росії, а також у Східній, Західного Сибіру, і на Далекому Сході. Крім росіян, до слов`янської групи належать також білоруси, які живуть, в-основному, на заході, і українці, які інфікують південні райони країни. Разом з іншими народностями колишнього СРСР, вони складають близько 5% населення.

Татари - другий за чисельністю народ Росії (4%), входять в урало-Поволзький групу, яка налічує 8% від загальної кількості. Ще менша частка припадає на народи Північного Кавказу - 3%, а на частку сибіряків - 0,6%.



Кожен народ має право спілкуватися рідною для нього мовою, але мовою міжнаціонального спілкування визнаний, природно, російська. До речі, цікавий факт опублікував журнал "РБК" (№11, 2007), згідно з яким з 12 млн. Москвичів, тільки 3,72 млн. - Російські. Іншими словами, корінне населення країни в столиці становить національна меншина.

Яка щільність населення в Росії?

Історичні та природно-кліматичні чинники визначили нерівномірність розподілу населення по території РФ. Велика частина його (78,6%) проживає на площі, що становить 24,7% від загальної. Це європейська частина країни і Урал. Тут щільність населення становить 36,7 осіб на 1 км . У той же час, ці показники для Сибіру мають дзеркальне відображення: 21,4% населення країни проживає на площі 74,6% від усієї території.



Середній показник щільності населення (8,7чел. На 1 км) поступається переважній більшості країн світу, а також, майже, всім країнам колишнього СРСР. Виняток становлять лише Казахстан і Туркменія, де цей показник ще нижчий.

Слабке освоєння північних територій обумовлено кліматичними факторами і низьким розвитком інфраструктури. Так, сім суб`єктів Федерації заселені менш ніж однією людиною на квадратний кілометр. Найнижчим цей показник є в Чукотському автономному окрузі - 0,07 чол. на 1 км.

Яке населення переважає в Росії

Віковий склад населення визначає основну тенденцію в найближчому майбутньому, щодо зміни його чисельності. Так, в Росії 20% дітей у віці до 14 років, 68% населення працездатного віку, і 12% старше 65 років.

За статевою ознакою. Чоловіки в загальній чисельності населення займають 46%, тобто на 100 жінок припадає 88 чоловіків.

Родина. Зараз в Росії близько 40 млн. Сімей, в тому числі і неповних. Тільки 10% сімей в своєму складі мають 4 і більше людини, а 90% - 2-3 людини.

Міське населення в загальній чисельності займає 72,4% (104 917 осіб).

Кількість віруючих в країні за різними джерелами коливається від 70 до 100 млн. Чоловік. Серед них переважна більшість - 41% - православні віруючі, 6,5% - мусульмани, 4,1% - християни, які не відносяться до якоїсь конфессіі- інші - послідовники тенгріанство, буддисти, старообрядці, протестанти та ін.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!