» » » Що таке обрізання?

Що таке обрізання?

Що таке обрізання?

Обрізанням називається хірургічна операція, при якій у хлопчиків видаляється крайня плоть, а у дівчаток - частини клітора і малих статевих губ (а іноді і всі разом). При цьому чоловіче обрізання або циркумцизия, як його називають в медицині, може мати в основі не тільки національний або релігійний фактор, але і проводитися за медичними показаннями. Тоді як дана процедура у жінок подібних свідчень не має і в більшості випадків є жорстоким ритуалом, що практикуються в багатьох країнах. У цій статті ми розповімо, що таке обрізання у хлопчиків і дівчаток.

Що таке обрізання у хлопчиків

Циркумцизія бере свій початок з давніх часів, коли обрізання хлопчиків виступало релігійним обрядом. В його основі лежить жертвоприношення: дитина віддає частину себе "на спасіння цілого". Така історична і релігійна традиція збереглася в багатьох країнах світу і до цього дня. Євреї проводять обрізання хлопчиків на 8 день після народження, а мусульманські народи - в 13 років.

Процедура передбачає відсікання крайньої плоті по всьому колу статевого члена. У європейських країнах та Америці таку операцію проводять за допомогою спеціальних затискачів, які фіксуються на головку пеніса і захищають її від можливих порізів. У деяких випадках накладаються шви для загоєння. У Росії практикується ручна техніка, при якій лікар просто відрізає крайню плоть і зшиває краї рани.

Серед плюсів чоловічого обрізання можна відзначити зниження ризику розвитку захворювання на рак статевих органів, появи шкірних хвороб і сприйнятливості до СНІД-у. Вчені з`ясували, що ВІЛ-інфекції у обрізаних чоловіків зустрічаються в 5 разів рідше, ніж у тих, хто не проходив таку процедуру. Крім того, циркумцизия лікує зараження і запальні процеси сечовивідної системи і утруднене сечовипускання.



Недоліками процедури вважаються больовий шок, можливі ускладнення обрізання, гігієнічні проблеми (крайня плоть захищає від різних бактерій, тому її відсутність вимагає підвищеної уваги до інтимної гігієни). По темі читайте нашу статтю Чи робити обрізання.

Жіноче обрізання: що це?

Під обрізанням у дівчаток і жінок розуміються 2 різні операції. Перша передбачає видалення капюшона, який прикриває клітор, і частини малих статевих губ. Така процедура на сьогодні є навіть модною серед жіночого населення європейських країн, оскільки видалення капюшона відкриває клітор і дозволяє в подальшому отримувати жінці більше задоволення від сексуальної близькості.

Другий варіант - пряма протилежність першому. Така операція проводиться до статевого дозрівання дівчинки і являє собою видалення клітора, а іноді і статевих губ. Це древній ритуал, згідно з яким жінка не має права відчувати сексуальне задоволення і повинна виконувати тільки репродуктивну функцію.

Крім того, ще в давнину клітор вважався чоловічим началом в жінці, "жалом скорпіона", від якого необхідно позбутися. Проти подібних варварських ритуалів сьогодні ведуть боротьбу багато захисники прав людини і жінок зокрема. До того ж останні дослідження показали, що жіноче обрізання дуже часто стає причиною безпліддя: такий діагноз зустрічається у жінок, що пройшли процедуру, частіше в 5-6 разів! У 2012 році ООН прийняла резолюцію, яка забороняє проведення подібних операцій.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!