» » » З чого складається земля?

З чого складається земля?

З чого складається Земля?

Третя планета Сонячної системи утворилася приблизно 4,5 млн. Років тому з шматків і уламків космічних тіл, пилу і газу. Тривалий час вона піддавалася бомбардуванню поверхні метеоритами, енергія яких не встигала звільнятися зовні і нагрівають планету зсередини. Це, разом з гравітаційними процесами, призвело до утворення рідких мас, які відділялися від твердих частин. Так утворилися оболонки більш щільні всередині і менш - зовні. Охолоджуючись, планета звільняла величезна кількість газів, які згодом стали матеріалом для утворення атмосфери. Така теорія утворення планети Земля.

З чого складається планета Земля

Вперше пропозицію розділити будова Землі на концентричні кола було зроблено 120 років тому австрійським вченим Едуардом Зюссом. Довгі роки досліджень дозволили виділити три основні складові будови землі: ядро, мантія і земна кора. Причому для дослідження доступна тільки остання частина, а теорія про будову ядра і мантії сьогодні тільки приблизна.

Товщина земної кори різна і досягає 30-40 кілометрів під континентами і тільки 7-10 - на океанічному дні. Мінімально відома товщина земної кори біля острова Пасхи, становить 5км, а максимальна товщина - в Гімалаях - 90км.

Шляхом математичних обчислень вченим вдалося з`ясувати, що радіус ядра планети складає 3471км, а товщина мантії - 2888км. Пізніше ядро імовірно розділили на дві частини: одна з них, внутрішня, має щільність 12,5 г / см2, радіус 1225км і знаходиться в твердому стані, інша менш щільна - 10г / см2 - Рідка. Маючи високу температуру, ядро розігріває схоже на вулканічну лаву речовина, ніж змушує його рухатися в бік більш холодної мантії.



Мантія займає 82% об`єму Землі, має щільність 5г / см2 і теж розділена умовно на дві частини: нижню і верхню. Нижня на кордоні з ядром (глибина приблизно 670км) має щось велику щільність, верхня бере початок на глибині 420км і закінчується під земною корою. Верхній шар мантії спільно із земною корою мають загальну назву - літосфера - оболонка, що складається з літосферних плит. Плити літосфери, в свою чергу, є «фундамент» материків. Такі сучасні уявлення, з чого складається Земля.

Земна кора

Океанічна кора утворюється з порід мантії, які виділяються з її верхнього шару і поступово по тріщинах в корі наверх до води, застигають, перетворюючись на твердий базальтовий шар.

Континентальна кора складається з декількох шарів. Її поверхня утворюють пісковики, вапняки, глини. Наявність такого шару, що складається з гранітів і порід, змінених під впливом високих температур і тиску-робить її відмінною від океанічної кори. Вік цих структур теж неоднаковий. Океанічної корі вчені «дають» 150-170млн. років, тоді як континентальної - більше 3 млрд. років.



Більше уявлення про те, з чого складається планета Земля, дає її хімічний склад. Найбільш поширені в земній корі 46 хімічних елементів, сім з яких складає більше 97% маси. В тому числі:

  • кисень - 49,13%;
  • кремній - 26%;
  • алюміній - 7,45%;
  • залізо - 4,20;
  • кальцій - 3,25%;
  • натрій - 2,40%
  • магній - 2,35%.

Досліджуючи вулканічну лаву, вчені зробили висновки, що мантія головним чином складається з перідотіта. Дана порода містить 80% олівіну і 20% пироксена.

Температура і тиск

Температурний режим та тиск чинять значний вплив на освіту з`єднань, які згодом є тим, з чого складається Земля.

Крізь земну кору на деяку глибину здатна проникати енергія Сонця. Починаючись з кількох сантиметрів, місцями ця глибина досягає двох метрів. Подібне розходження обумовлене глибиною залягання ізотермічного горизонту - шар з постійною температурою. Нижче цього шару температура підвищується в середньому на 1 С кожні 33 метра.

Шар мантії складається переважно з важкі мінералів. Температура досягає 250 С, що дозволяє їй перебувати в рідкому стані. Але зі збільшенням глибини тиск зростає до 1,3млн. атмосфер, що змушує мантію кристалізуватися.

Центр ядра має температуру 10 000 С і тиск в 3 млн. Атмосфер.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!