» » » Що таке мантія?

Що таке мантія?

Що таке мантія?

Почувши слово "мантія", багато хто відразу згадує шати царів і священнослужителів. Але не всі замислюються, що дане слово багатозначне, тому спробуємо розібратися, що таке мантія і які значення воно має.

Нижче розкриті обидва значення слова мантія: найпоширеніше і геологічне.

Мантія як одяг

Наприклад, перше визначення стосується одягу, а саме ошатного плаща, який надягали імениті люди в царські часи. Навіть сам цар мав парчеву мантію, прикрашену дорогою вишивкою.

Мантія зазвичай має довжину в підлогу, її надягають поверх іншого одягу. У деяких країнах мантія використовується повсюдно серед церковних осіб, суддів, адвокатів або інших юридичних і наукових діячів.

Приклад вживання в даному значенні

"На ньому була світло-зелена мантія, підбита мишьім хутром, з довгим шлейфом, який несли двадцять маленьких пажів в яскраво-червоних сукнях". (А. Погорєльський. Чорна курка).

Мантія в науці

Слово «мантія» використовується також в деяких областях науки. Наприклад, в геології так визначається одна з геосфер, відома як мантія Землі. Але що таке мантія Землі? Цим терміном називають частину Землі, яка знаходиться між ядром і корою. Цей шар нашої планети підрозділяється на верхню і нижню мантії. Додатково про склад Землі читайте в статті З чого складається Земля.

Крім того, слово «мантія» застосовується і в зоології. Таким терміном часто визначають складку шкірного покриву тварин, що не мають хребта. Наприклад, це можуть бути молюски або деякі види раків. Дана частина шкіри охоплює все тіло або його окрему частину, при цьому утворюючи скелет зовні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!