» » » Що таке пік?

Що таке пік?

Що таке пік?

Слово «пік» має французьке походження (pic). Що таке пік в сучасній російській мові?

Сьогодні це слово відомо як географічний термін, але також використовується в інших областях і в розмовній мові.

географічний термін

Географічний термін «пік» використовується для позначення загостреною вершини гори (скелі) з крутими схилами. Наприклад, Пік Комунізму (найвища точка СРСР, що знаходиться в Таджикистані), Пік Сталіна (вершина гірської системи Памір). В даному випадку слово «пік» є частина власного імені і пишеться з великої літери. Більш докладно про найменуваннях гірських вершин ви можете прочитати в статті Як називаються високі гори.

А ось в словосполученні «гірський пік» це слово пишеться вже з маленької літери, тому що не є частиною географічної назви. Приклад: "Під ними було зелене море рослинності, а на горизонті - білосніжні піки скелястих гір" (Е. Сартіні «Загибель Землі: новий відлік»).

Час пік

Усім відомий вислів «час пік». Це якраз яскравий приклад вживання даного слова в його другому значенні: найвища точка розвитку (дії, події, явища). Година пік - це момент часу, на який припадає цей найвищий підйом. Наприклад: "Пітерський годину пік не так вже й страшно обивателю, якщо він пішохід і не поспішає до верстата з раннього ранку" (О`Санчес «Я люблю час»). Зауважимо, що це словосполучення є полукалькой (запозиченням) з англійської мови: години пік - реаk hours.

інші значення

Пік як різкий стрибок, короткочасний підйом. Наприклад, пік навантаження електростанції - це різкий підйом витрати електроенергії в певний момент доби. Пік нафти - максимальне виробництво нафти, які вже було або тільки буде досягнуто.



Пік як максимальний показник циклічного розвитку: пік сонячної активності, пік паводку. В даному випадку цим словом позначають циклічну фазу, що досягає максимуму за всіма показниками і характеристиками.

У значенні «максимальний», «найвищий» слово «пік» використовується і в розмовній або книжкової мови.

  • Єві не захотілося згадувати все подальше, сумне і сумне, вона просто обірвала все на самому піку щастя (Е. Сартіні «Загибель Землі: новий відлік»).
  • Загострення пристрастей досяг свого піку і згас (В. Наумов «Душі потемки).
  • Експериментуючи, я, кожен день потихеньку додавав навантаження, поки не вирахував пік можливостей (Е. Сартіні «Загибель Землі: новий відлік»).

Від слова «пік» в цьому значенні відбулося прикметник «піковий». Наприклад, пікова ситуація - ситуація, що досягла максимальної точки свого розвитку або вищої напруги

Слово «пік» використовується і в карткової термінології як похідне від масті «піки»: дама пік, валет пік, дев`ятка пік і так ділі.

  • Шістка пік лягла під «лоб» з першого ж абцуг (Б. Акунін «Азазель»).

Про значення інших слів ви можете дізнатися з наших статей, опублікованих в рубриці визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!