» » » Що в центрі землі?

Що в центрі землі?

Що в центрі Землі?

Наша планета Земля має шарувату будову і складається з трьох основних частин: земної кори, мантії і ядра. Що є центром Землі? Ядро. Глибина залягання ядра складає 2900 км., А діаметр дорівнює приблизно 3,5 тис. Км. Всередині - жахливий тиск в 3 мільйони атмосфер і неймовірно велика температура - 5000 ° С. Для того щоб дізнатися, що знаходиться в центрі Землі, вченим знадобилося кілька століть. Навіть сучасна техніка не змогла проникнути глибше дванадцяти з лишком тисяч кілометрів. Найглибша свердловина, яка перебуває на Кольському півострові, має глибину 12 262 метра. До центру Землі далеко.

Історія відкриття земного ядра

Одним з перших здогадався про наявність ядра в центрі планети англійський фізик і хімік Генрі Кавендіш в кінці 18 століття. За допомогою фізичних експериментів він вирахував масу Землі і, виходячи з її розмірів, визначив середню щільність речовини нашої планети - 5,5 г / см3. Щільність відомих гірських порід і мінералів в земній корі виявилася приблизно в два рази менше. Звідси випливало логічне припущення, що в центрі Землі знаходиться область більш щільного речовини - ядро.

У 1897 році німецький сейсмолог Е. Вихерт, вивчаючи проходження сейсмологічних хвиль через внутрішні частини Землі, зміг підтвердити припущення про наявність ядра. А в 1910 році американський геофізик Б. Гутенберг визначив глибину його розташування. Згодом народилися і гіпотези про процес утворення ядра. Передбачається, що воно утворилося внаслідок осідання більш важких елементів до центру, а спочатку речовина планети було однорідним (газоподібним).

З чого складається ядро?

Дослідити речовина, зразок якого можна отримати, щоб вивчити його фізичні і хімічні параметри, досить складно. Вченим доводиться тільки припускати про наявність тих чи інших властивостей, а також про будову і склад ядра за непрямими ознаками. Особливо допомогло в дослідженні внутрішньої будови Землі вивчення поширення сейсмічних хвиль. Сейсмографи, розташовані в багатьох точках на поверхні планети, реєструють швидкість і види проходять сейсмічних хвиль, що виникають внаслідок струсів земної кори. Всі ці дані дають можливість судити про внутрішню будову Землі, в тому числі і ядра.



На сьогоднішній момент вчені припускають, що центральна частина планети неоднорідна. Що знаходиться в центрі Землі? Частина, що примикає до мантії, - це рідке ядро, що складається з розплавленого речовини. Мабуть, там міститься суміш заліза і нікелю. На цю думку вчених навело дослідження залізних метеоритів, які представляють собою шматочки ядер астероїдів. З іншого боку, одержувані залізно-нікелеві сплави мають більш високу щільність, ніж передбачувана щільність ядра. Тому багато вчених схильні припускати, що в центрі Землі, ядрі, є і більш легкі хімічні елементи.

Наявністю рідкого ядра і обертанням планети навколо власної осі геофізики пояснюють і існування магнітного поля. Відомо, що електромагнітне поле навколо провідника виникає при русі струму. Ось таким гігантським провідником зі струмом і служить розплавлений шар, що примикає до мантії.

Внутрішня частина ядра, незважаючи на температуру в кілька тисяч градусів, являє собою тверду речовину. Це пов`язано з тим, що тиск в центрі планети настільки високо, що розпечені метали стають твердими. Деякі вчені припускають, що тверде ядро складається з водню, який під дією неймовірного тиску і величезною температури стає схожим на метал. Таким чином, що є центром Землі, навіть вченим-геофізикам поки достеменно невідомо. Але якщо розглядати питання з математичної точки зору, то можна сказати, що центр Землі знаходиться приблизно в 6378 км. від поверхні планети.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!