» » » Як з'явилися планети?

Як з'явилися планети?

Як з`явилися планети?
Як з`явилися планети?

Здавалося б, науково-технічний прогрес здатний дати відповіді на безліч питань, що стосуються навколишнього нас світу. Але у вчених до цих пір залишається багато загадок і неточностей. Адже, іноді, навіть найлогічніше і струнка теорія залишається лише на рівні припущень, тому що просто немає ніяких фактів, що піддають її, а іноді і докази добути вкрай складно. Як з`явилися планети, є одним з таких відкритих питань, хоч теорій і припущень з цього приводу існує досить багато. Давайте розбиратися з тим, які гіпотези існують з приводу виникнення планет.

Головна наукова теорія

На сьогоднішній день існує безліч самих різних наукових гіпотез, які доводять, звідки з`явилися планети, проте, в сучасному природознавстві дотримуються теорії газопилової хмари.

Полягає вона в тому, що сонячна система з усіма планетами, супутниками, зірками та іншими небесними тілами з`явилася внаслідок стиснення газопилової хмари. У центрі його утворилося найбільша зірка - Сонце. А все решта тіла з`явилися з пояса Койпера і хмари Оорта. Якщо говорити простою мовою, то планети з`явилися в такий спосіб. У космосі знаходилося якась матерія, яка складалася лише з газу і пилу, розчиненому в ньому. Після сильного впливу тиску атмосфери газ став стискатися, а пил стала перетворюватися в великі і важкі об`єкти, які в подальшому і стали планетами.

Пояс Койпера і хмара Оорта

Раннє ми вже згадували пояс Койпера і хмара Оорта. Вчені говорять про те, що саме ці два об`єкти стали тим будівельним матеріалом, з яких з`явилися планети.



Пояс Койпера - зона в Сонячній системі, яка починається від орбіти Нептуна. Вважається, що це пояс астероїдів, але це не зовсім так. Він ширше і масивніше його в кілька разів. Крім цього, пояс Койпера відрізняється від астероїдний пояс тим, що складається він з таких летючих речовин, як аміак і вода. На сьогоднішній день вважається, що саме в цьому поясі виникли три карликові планети - Плутон, Хуамеа, Макемаке, а також їх супутники.

Другий об`єкт, який сприяв виникненню планет - хмару Оорта, до цих пір не знайдений, а його існування підтверджено лише гіпотетично. Воно являє собою внутрішнє і зовнішнє хмара, що складається з ізотопів вуглецю і азоту з пересуваються в ньому твердими тілами. Вважається, що це якась сферична область сонячної системи, яка є джерелом виникнення комет, які також є і будівельним матеріалом для виникнення інших планет. Якщо ж уявити, як з`явилися планети зовні, то можна собі уявити, як пил та інші тверді тіла стискалися, внаслідок чого і придбали ту сферичну форму, в якій ми їх сьогодні і знаємо.

Альтернативні наукові гіпотези



Як ви самі розумієте, кожен автор, який займався вивченням питання звідки з`явилися планети, намагався висунути свою неповторну теорію.

  • Так, першим з таких дослідників був Жорж-Луї Бюффон. У 1745 році він припустив, що всі планети з`явилися внаслідок викиду речовини після зіткнення Сонця з пролітає кометою. Комета розпалася на безліч частин, які під впливом відцентрової і доцентрової сил енергії Сонця утворили планети Сонячної системи.
  • Трохи пізніше, в 1755 році дослідник на ім`я Кант припустив, що всі планети утворилися внаслідок того, що частинки пилу під дією сил тяжіння і утворили планети.
  • У 1706 році французький астроном П`єр Лаплас висунув свою альтернативну теорію появи планет. Він вважав, що спочатку в космосі утворилася величезна розпечена туманність, що складається з газу. Вона повільно оберталася в космічному просторі, але зростаюча внаслідок руху відцентрова сила, і була основою для виникнення планет. Планети з`являлися в певних точках, які розташовувалися в кільцях, що залишаються по ходу руху. Всього, говорив Лаплас, відокремилося 10 кілець, які розпалися на 9 планет і пояс астероїдів.
  • А в 20 столітті, Фред Хойл висунув своє припущення про те, як з`явилися планети. Він вважав, що у Сонця була зірка-близнюк. Фред стверджував, що ця зірка вибухнула, внаслідок чого і утворилися планети.
  • Але не тільки наука намагається зрозуміти, звідки з`явилися планети, релігія також намагається пояснити це цікаве питання. Так, існує теорія креаціонізму. Вона говорить про те, що всі космічні об`єкти, в тому числі і планети Сонячної системи, були створені творцем, Богом.

І це ще далеко не все гіпотези, що існують на сьогоднішній день. Якщо ви на власні очі хочете побачити, як з`явилися планети, відео можна знайти в мережі інтернет, а також в деяких електронних посібниках з астрономії.

Всі ми живемо на планеті Земля, думаю, кожному з нас цікаво, як утворилася наша планета. У вчених існує гіпотези і з цього питання.

Як з`явилася планета Земля

Земля була освічена приблизно 4,5 млрд. Років тому. Вважається, що це єдина планета у Всесвіті, яка населена живими істотами. Дослідники астрономії стверджують, що Земля з`явилася з космічного пилу і газу, які залишилися після утворення Сонця. Також вони стверджують, що спочатку Земля була розплавленої масою без будь-якої життя. Але потім стала накопичуватися вода, і поверхня стала укріпляти. Астероїди, комети і енергія Сонця сформували той рельєф і клімат Землі, який ми сьогодні знаємо.

Якщо ви серйозно зацікавилися питанням, як з`явилася планета Земля, відео, яке досить легко знайти, наочно розповість вам про це питання.

Тепер ви знаєте, як з`явилися планети сонячної системи. Астрономи до цих пір не прийшли до єдиної думки з цього питання, але хочеться вірити, що розвиток науки і техніки в недалекому майбутньому дозволить зібрати докази і точно сказати про те, як з`явилися планети.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!