» » » Чим відрізняються планети?

Чим відрізняються планети?

Чим відрізняються планети?
Чим відрізняються планети?

Вчені астрономи ділять планети Сонячної системи на дві основні групи - це планети-гіганти і планети земної групи. Розглянемо, чим відрізняються ці планети один від одного.

Планети-гіганти

Планети-гіганти в своєму складі в основному мають водень і гелій, тобто здебільшого складаються з газів. До цих планет відносять Уран, Нептун, Сатурн і Юпітер. Відмінною рисою планет-гігантів є, безумовно, їх розмір. Саме завдяки розмірам вони здатні створювати навколо себе сильну гравітацію, яка може утримувати такі гази, як водень, який, до слова, є найлегшим газом у всесвіті.

Планети земної групи

Планети земної групи теж колись представляли собою газоподібні згустки, яскравим прикладом цього є Венера. На цій планеті частка різноманітних газів значно перевищує ту, яка є в складі будь-якої іншої планети земної групи. Однак в якийсь момент формування нашої Сонячної системи ці планети вийшли з газової фази і сформувалися з силікатів, металів і інших тугоплавких речовин.

Детальніше про те, як виникли планети Сонячної системи, ви можете дізнатися в статті Як з`явилися планети.

відмінності планет

Відмінною особливістю поведінки атмосфери газових планет є той факт, що на них нерідко відбуваються дуже сильні урагани. Найчастіше швидкість вітру таких ураганів перевищує швидкість звуку. Причому деякі з ураганів тривають століттями, прикладом тому є велика червона пляма на Юпітері.



На таких газових гігантів, як Уран і Нептун, температура повітря є настільки низькою, що руху багатьох молекул просто уповільнені, а тому будь-які хімічні реакції і процеси часто не спостерігаються.

Також парадоксальною особливістю планет-гігантів є відносно висока швидкість обертання навколо своєї осі. При порівняно великих обсягах планета-гігант здатна обертатися за 9-20 годин навколо своєї осі повністю, притому, що та ж Земля робить повний оборот навколо своєї осі за 24 години.

Нарешті, характерною рисою газових гігантів є підвищений атмосферний тиск, приблизно 24 земних атмосфер.

Чому Плутон НЕ планета

Раніше Плутон був планетою, однак через те, що цей космічний об`єкт був небесної тіло, розміри якого були на порядок менше інших Плутонпланет Сонячної системи, то перед вченими постало питання, записати чи в ряди планет такі об`єкти, як Цереру (найбільший супутник), Еріду (найбільш віддалене велике небесне тіло в системі), а також деякі об`єкти поясу Койпера. Це породило б масу суперечок в науковому світі, а тому було вирішено піти по меншому шляху опору і викреслити Плутон зі списку планет.

Зараз багато плутаються, скільки налічується планет в нашій Сонячній системі, тому ми рекомендуємо ознайомитися зі статтею Скільки всього планет.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!