» » » Де відбувається опустелювання?

Де відбувається опустелювання?

Де відбувається опустелювання?

Одним з найбільш стрімких процесів перетворення родючих грунтів в піщану породу, є опустелювання. При такому процесі зникає вся рослинність через повного знищення шару гумусу в грунті. Це призводить до деградації ландшафту і зменшення зон, придатних для врожаю. Опустелювання грунтів викликається різними факторами. Вони можуть бути природними, але часто це результат діяльності людини.

Опустелюванням вважається не формування пустельній екосистеми, що є природним процесом, а надмірно швидка зміна стану грунтів. Зазвичай місця, де відбувається опустелювання, мають посушливий клімат. Так, найбільш схильною до зоною вважається центральна частина Африки. Це перехідна зона між пустелею Сахарою і саваною, з мінливим і жарким кліматом.

причини опустелювання

  • Водний дефіцит. Відсутність потрібної кількості ґрунтових вод для забезпечення норм водного балансу для різних видів рослинності і сільськогосподарських культур.
  • Тривала посуха. Спровокована змінами в кліматі, посуха впливає на екосистему в цілому. Процес опустелювання в такому випадку прискорюється.
  • Кліматична аридизация. Надмірне зниження вологості повітря через збільшення температури і низького рівня опадів.
  • Збільшення поголів`я худоби. Це призводить до надмірної зріджені рослинності пасовищ. Через це кількість вологи в грунті значно зменшується. Особливо до висушування грунту призводить вибір пасовища біля джерел води, наприклад, свердловин. Практикується раніше методика кочових пасовищ втратила для багатьох скотарів актуальність, і тому пасовища знаходяться статично в одному місці, що призводить до неможливості відновлення рослинності.
  • Вирубка лісів. При різкій вирубці лісу може початися ерозія грунту, особливо на схилах гір і окологорних рівнин. Утворюються яри. Через зменшення лісових насаджень змінюється баланс вологи, тому що не відбувається поступове танення снігу і збереження вологи в грунті.
  • Соленакопление. Збільшення рівня солей в грунті може відбуватися по ряду причин. Перша, це перенесення солей з нижніх шарів грунту грунтовими водами в верхні шари. Між ґрунтовими водами, насиченими солями і мінералами, знаходяться проникні ґрунти - пісок, гравельние відкладення і ін. Цей процес може мати і зворотний напрямок - з верхніх шарів сольові відкладення будуть проникати з грунтовими водами в глибші шари грунту. Це характерно для низин і низьких рівнин.
  • Вітряний клімат. Через вітер, який переносить породи, відкриваються більш глибокі пласти грунту. Також соленакопление може бути викликано техногенною діяльністю. Відходи шахт, фабрик і металургійних заводів зазвичай накопичуються в ярах і низинах. Звідти з грунтовими водами хімічні речовини потрапляють в грунт.
  • Низький рівень грунтових вод. Основною причиною цього є природне осушення водойм. Пов`язаний цей процес зі зниженою кількістю опадів, які не можуть заповнити і нормалізувати потрібний водний баланс. Також рівень грунтових вод може знижуватися через штучно створених дренажів.
  • Помилки у веденні сільського господарства. Надмірне осушення дрібних водойм для зрошення угідь і для підтримки рибних господарств призводить до опустелювання. Порушується водний баланс регіону, і це призводить або до осушенню грунту, або до підвищення рівня солей. Також сприяє висушування грунту вирощування надмірно вологолюбних культур. На їх зрошення потрібно буде витратити куди більшу кількість води. Збільшується кількість населення планети вимагає великих врожаїв. Через це багато фермерів ігнорують обов`язкові терміни поклади земель, при яких шар чорнозему відновлюється, і грунт стає знову родючої. Постійна експлуатація родючих ґрунтів призводить до виснаження ґрунту і ерозії.

Способи ліквідації опустелювання



Способи запобігання і впливу на фактори опустелювання різні. Оскільки однією з основних причин осушення грунту є соленакопление в грунті і рух грунтів, то дуже допомагає меліорація пасовищ. У зоні з сухим кліматом, при низькому рівні опадів, висаджують трави і чагарники. Попередньо грунт обробляється добривами. У разі більш пустельного клімату застосовується ще і оазисное зрошення.



Іноді місцевий уряд може винести заборону на використання певних зон земель на період їх повного природного відновлення. Боротьба з опустелюванням також ведеться після гірничодобувних робіт. Після закінчення даних робіт проводиться т.зв. рекультурізація. Це відновлення рослинного покриву штучним шляхом.

У сільському господарстві змінюють напрямок оранки. Великі території залишаються, а замість цього поля, що знаходяться близько пагорбів, піддаються т.зв. контурній обробці. Основну роль тут також грає агромеліорацію. Цей процес полягає в степовому лісорозведенні, освіті грунтово - і лісозахисних порід рослин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!