Як визначити грунт?

Як визначити грунт?

Ґрунти бувають різними. За походженням їх можна розділити на дерново-карбонатні, дерново-підзолисті, сірі лісові, болотні (торф`яні), чорноземні, заплавні та інші. Механічний склад визначають за співвідношенням часток: глинистих (дрібних) і піщаних (більших). Розрізняють піщані, глинисті, супіщані і суглинисті. Супіщані і піщані землі називають теплими і легкими. Вони швидко прогріваються і легкі в обробці. Глинисті і суглинні навпаки - важкі і холодні.

Як визначити грунт: поради

Визначити механічний склад грунту можна наступним чином. Беремо зразок грунту (1 чайної ложки буде достатньо), мочім його водою і намагаємося зробити з нього кульку. Якщо у вас не виходить, значить дана грунт піщаний. Якщо кулька у вас все-таки вийшов, спробуйте розкачати його в шнурок. Чи не розкатали? Значить грунт супіщаних. Якщо шнурок вийшов, пробуйте згорнути його в кільце. Не виходить? Грунт легкосуглинистая. Отримали кільце, але воно сильно ламається або розтріскується - грунт среднесуглинистая. Якщо розтріскується лише злегка - тяжелосуглинистая. І на кінець, ми маємо справу з глинистої грунтом, якщо колечка легко можна надати будь-яку форму.

  • Глинистий грунт. Дуже важка і зовсім не дихає, але зате багата різними поживними речовинами. Якщо її намочити, стає пластичною і легко піддається ліпленню.
  • Мулиста грунт. Дуже родюча і відмінно утримує вологу. На дотик нагадує мило. Легко розламується на шматочки.
  • Вапнякова грунт. Дрібна і кам`яниста, світлого відтінку, добре дихає і в міру родюча.
  • Піщаний грунт. Зерниста, її крупинки не склеєні між собою. Суха, дихаюча, але малоплодородная. Вимагає значної підгодівлі і частого поливу.
  • Торф`яна грунт. Прекрасно утримує воду, багата органічними речовинами. Але часто буває занадто кислою.

Грунти також діляться на лужні, нейтральні і кислі. Кислотність грунту прийнято умовно позначати знаком pH з відповідною цифрою.

  • Сильнокислі, pH 3-4.
  • Кислі, pH 4-5.
  • Слабокислі, pH 5.
  • Нейтральні, pH 6-7.
  • Лужні, pH 7-8.
  • Сильно, pH 8-9.

Що таке кислотність грунту



Кислий грунт характеризується підвищеною концентрацією іонів водню, який пригнічує природні процеси мікробіології. А що містяться в ній розчинні солі амонію наносять рослинам істотної шкоди. Визначення кислотності грунту - є дуже важливим моментом для хлібороба. Адже родючість грунту і урожай безпосередньо залежить від кислотності.

Як визначити кислотність грунту



Існує маса методів, за допомогою яких можна визначити кислотність ґрунту. Один з них - це індикаторний папірець, яку можна без праці придбати в садівничому магазині. На ділянці викопуємо яму, глибина якої 30-35 см. З вертикальних стінок в 3-4 місцях беремо 10-20 м грунту. Висипаємо в склянку і заливаємо 50 мл. дощової або дистильованої води. Добре перемішуємо. Беремо індикаторну стрічку і опускаємо її в отриманий розчин. Колір папірці буде зміняться відповідно до складу грунту. Результат порівнюємо зі шкалою на обкладинці. Колір коливається від жовтого до рожевого (pH5 - pH3) - грунт кислий. Від світло-зеленого до синього (pH7-pH10) - лужна.

Кислотність грунту можна також визначити за допомогою електричного вимірювача грунту, який також визначить температуру, освітленість і вологість ділянки.

Визначити кислотність можна спробувати і в домашніх умовах. Беремо чайну ложку грунту і висипаємо його на скло, яке попередньо поклали на темну поверхню. Беремо 9% оцет і поливаємо невеликою кількістю. спостерігаємо:

  • Сильно піноутворення - грунт лужна.
  • Помірне - нейтральна.
  • Якщо піна відсутня - грунт кислий.

Тепер ми знаємо, як легко можна визначити кислотність ґрунту. Сподіваємося, що це допоможе виростити вам відмінний урожай.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!