» » » Як утворюється грунт?

Як утворюється грунт?

Як утворюється грунт?

Не будь грунту, людина б не зміг насолоджуватися смачними фруктами і рятуватися від спеки в тіні високих дерев. Тому потрібно берегти її від вимивання, щоб в подальшому не залишитися зовсім без неї.

Як утворюється грунт

Процес утворення ґрунту на земній поверхні проходить внаслідок взаємодії органічної та неорганічної природи. Утворюється вона дуже повільно. Спочатку відбувається поселення на гірських породах різних організмів, а остаточно грунт сформіровивается через тисячі років. Як правило, за сто років, потужність грунту виростає лише на 0,5-2 см. Вона складається з рідких, твердих, газоподібних компонентів, а також живих організмів. В її тверду частину входять мінеральні та гумусові речовини. Рідку - вода з органічними та мінеральними сполуками. Газоподібна складова або грунтовий повітря заповнює в ній пори і порожнечі. Грунтові живі організми є частиною грунту, яка досить активно бере участь в процесі її формування. У процесі формування грунту, активну участь беруть вивітрювання, процеси формування гумусу, пересування різних органічних і мінеральних сполук. Вони визначають освіту в ній декількох шарів, так званих грунтових горизонтів. У сформованій грунті вчені виділяють 3 горизонту: верхній - гумусовий, горизонт вимивання і горизонт вливання.

Чинники утворення грунту



Також варто відзначити і чинники освіти грунту, серед яких можна виділити тривалість грунтоутворювального процесів і людську діяльність. Якщо мінеральний компонент грунту становлять частинки піску, глини, щебеню, мулу, то постачальником органічної речовини для неї служать рослини, які розкладаються і перетворюються в гумус тваринами і грунтовими мікроорганізмами.

види грунтів

Залежно від клімату і інших чинників, можна розділити грунту на кілька видів: підзолисті, дерново-підзолисті, сірі лісові і чорноземів. Умови освіти підзолистих грунтів залежать від великої кількості атмосферних опадів, в той час як дерново-підзолисті, утворюються завдяки гумусовой підстилці. Чорнозем утворився на глинах під різнотравною рослинністю. Тепер ви знаєте, як утворюється грунт, і буде дбайливіше ставитися до неї. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!