» » » Що таке яр?

Що таке яр?

Що таке яр?

Напевно кожному з нас доводилося бачити на рівнинах різкі ухили, які зазвичай заростають чагарниками. Саме про ці ухилах, які називаються ярами, ми і поговоримо в нашій статті.

Що таке яр, які географічні особливості яру і як утворюються яри?

оврагообразование

Яри - лінійні форми рельєфу, які характеризуються різкістю і крутизною. Вони утворюються завдяки таненню снігу і сильного дощу, які буквально вимивають бурхливими потоками грунт. Земля розмивається, утворюються так звані вибоїни. Таким чином, походження ярів пов`язано з опадами і атмосферними явищами, в тому числі і з вітром, який виносить розмиту землю, тим самим розчищаючи яр і роблячи його ще глибше.

Зазвичай в ярах цвітуть рослини, які не потребують великої кількості сонячного світла.



Варто відзначити, що яри згубно впливають на родючі землі. Зазвичай люди борються з ярами, не даючи їм заглиблюватися, розсаджуючи дерева і чагарники, завдяки корінню яких поверхневий шар землі отримує хоч якийсь захист від атмосферних явищ. Земля, яка скріплюється кореневою системою рослин, здатна вистояти під впливом дощів. Однак цього може бути недостатньо, якщо навколо яру немає спеціальних борозен. Ці борозни роблять для того, щоб вода стікала по ним, минаючи яр.

Яри найбільш характерні для степової, лісостепової зон. Їх утворення відбувається в зв`язку з нерівномірним випаданням атмосферних опадів і висушування грунту. Як правило, для утворення ярів необхідна грунт гірських порід, а саме глина, лес.

Також багато в чому утворення ярів сприяє і антропогенний фактор. Розорювання схилів, а також знищення рослинності і руйнування верхнього шару грунту є одним з основних чинників утворення ярів. Тим часом, в ярах досить важко вирощувати будь-які культури. Тому в багатьох країнах прагнуть боротися з утворенням ярів найрізноманітнішими методами.

Яри є початковою формою освіти долини. Про цю формі рельєфу ви можете прочитати в статті Що таке долина.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!