Який він: дощ?

Який він: дощ?

Дощ є одним з найпоширеніших атмосферних явищ. Ще з давніх-давен люди пов`язували його з божествами і в дні посухи молили про дощ і врожаї. Поговоримо про те, що таке дощ, який він буває, а також розглянемо питання про його важливість для людини.

формування дощу

Дощ формується завдяки водяній парі, який концентрується в атмосфері Землі. Через те, що пара піднімається у верхні шари атмосфери, він починає охолоджуватися і перетворюватися в найдрібніші частинки води. Ці частинки збираються в хмари, які поступово збільшуються і в якийсь момент їх маса досягає точки формування більших крапель. Через те, що маса цих крапель занадто велика, вони падають на землю. Так утворюється дощ.

Більш докладно про те, як відбувається формування дощу, розглянуто в статті Як утворюється дощ.

види дощу

На даний момент вчені виділяють кілька видів дощу:

  • за тривалістю: короткочасний, тривалий.
  • за характером: злива, мряка, звичайний.
  • по особливості виникнення: грибний або сонячний сніговий дощ, кислотний дощ, сніговий.

Короткочасний дощ характерний для багатьох регіонів планети, в тому числі і для пустель. Його відмінною рисою є нетривалість за часом, причому короткочасні дощі часто бувають досить сильними. Що ж стосується тривалих дощів, то вони характерні для регіонів з мусонним і тропічним кліматом. Такі дощі можуть бути як слабкими, так і досить сильними.



Сонячний дощ характеризується тим, що під час випадання опадів сонце не ховається за хмарами. Що ж стосується снігового дощу, який в Росії частіше називають дощ зі снігом, то його характерною особливістю є випадання одночасно двох видів опадів, а саме снігу і дощу.

Кислотні дощі випадає в результаті попадання в атмосферу шкідливих хімічних вихлопів. Такий дощ може бути небезпечний для людини, а також рослин і тварин.

Роль дощу в житті людини

Роль дощу для людства важко переоцінити. У різний час люди вважали дощ або своїм порятунком, або прокляттям. Були цілі культи, які обожнювали явище дощу. В даний час користь дощу, як і його шкода, очевидні. Адже дощ є гарантом гарного врожаю, в той же час тривалий дощ здатний викликати повені і руйнувати цілі міста.

Рекомендуємо статтю для ознайомлення Що таке дощ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!