» » » Що таке погода?

Що таке погода?

Що таке погода?

Самі побиті метафори, які використовуються для визначення мінливості - жіноче настрій і погода. І правда, що може бути більш непостійним, ніж той комплекс природних явищ, який ми спостерігаємо щодня і який називаємо погодою. На відміну від клімату, який визначає характерний для даної місцевості багаторічний режим сукупності метеорологічних явищ, погода навіть протягом доби може змінюватися на діаметрально протилежні показники.

фактори погоди

Розглядаючи більш ретельно, що таке погода, потрібно відзначити, що даним терміном позначається стан атмосфери в обраний момент часу в конкретному місці. Стан погоди характеризується такими показниками, як температура і вологість повітря, кількість сонячної радіації, атмосферний тиск, напрямок вітру і його швидкість, опадами і хмарністю. У зв`язку з цим погода безпосередньо залежить від широти місцевості, пори року і доби, а також від формування і переміщення атмосферних фронтів, циклонів і антициклонів.

Прогноз погоди



Спостереження за природообразующих факторами дозволяє передбачити зміни погоди, які повинні відбутися в даній місцевості в найближчий період часу. Це пояснює, що таке прогноз погоди з точки зору метеорологічних спостережень. Найбільш достовірну інформацію про зміни в погоді дають спостереження за пересуванням атмосферних мас.

  • Циклони і антициклони. Погода в більшості районів визначається областями низького тиску (циклонами) і областями високого тиску (антициклонами), які виникають через обертання Землі. В циклоні, який являє собою величезний атмосферний вихор, повітряні маси в північній півкулі завжди переміщуються від периферії до центру проти годинникової стрілки, а в південному - навпаки. В антициклоні маси повітря рухаються від центру до периферії і обертаються в північній півкулі за годинниковою стрілкою, а в південному - навпаки. На відміну від циклону, який несе з собою сильні вітри, шквали, опади, антициклон має стабілізуючою дією і на його території погода стабілізується. Циклони і антициклони можуть існувати як короткий час, так і досить тривалий, протягом декількох місяців.
  • Атмосферні фронти. Коли теплі повітряні маси стикаються з холодними, холодне повітря заходить під теплий і утворюється атмосферний фронт. Теплий фронт утворюється в разі, коли тепле повітря йде вгору досить повільне, в цьому випадку починаються затяжні дощів. Коли підняття теплого повітря відбувається швидко, в результаті охолодження випадають рясні дощі.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!