» » » Чому дме вітер?

Чому дме вітер?

Чому дме вітер?

Згідно з визначенням, вітер - це горизонтально спрямований рух повітряних мас (потоків) на невеликій відстані від поверхні землі. Тут все зрозуміло. Більш складне питання: що призводить в рух ці повітряні маси, тобто, чому дме вітер?

Фактори, що утворюють вітер

У глобальному, тобто планетарному масштабі, вітер утворюють три фактори, які мають між собою тісний взаємозв`язок:

  1. Різниця тиску в різних точках атмосфери.
  2. Температурна різниця між різними частинами суші і атмосфери.
  3. Сила Коріоліса. Вона породжується обертанням нашої планети навколо власної осі.

Перший фактор - це прямий наслідок другого фактора. Тобто, різний тиск виникає в різних точках атмосфери, тому що ці точки мають неоднакову температуру. Тепле повітря має низький тиск через те, що його молекули намагаються максимально далі відштовхнутися одне від одного. Молекули холодного повітря навпаки прагнуть мати між собою мінімальну відстань. Тому холодні повітряні маси роблять більший тиск на атмосферу.

Таким чином виникає вітер - повітряні потоки з області високого тиску переміщаються в область низького тиску. Йде вирівнювання тиску і заповнення атмосферних пустот. Це можна уявити на прикладі 2-х ставків. У 1-го рівень води вище, ніж у 2-го. Якщо відкрити шлюз, тоді вода з 1-го ставка буде надходити в 2-й доти, поки їх рівень не стане однаковим.



Цим можна пояснити, чому вітер дме з моря на сушу влітку, а взимку навпаки. Справа вся в тому, що влітку повітря над морем більш прохолодний, ніж над прогрітій сушею. Взимку ж морська вода остигає повільніше, ніж земна поверхня. Тому повітряні маси над морями і океанами мають в цей час року більш високу температуру.

У планетарному масштабі, а не місцевому, можна сказати, що холодні повітряні маси переміщаються до екватора від полюсів. Ці потоки не рівномірні, а турбулентні, тобто є окремими повітряними струменями. Тому що кожен місцевий джерело тепла по-різному впливає на погоду. Напрямок вітру в кожному районі Землі залежить від розташування суші, гір і водної поверхні. До того ж, в деяких областях нашої планети є ділянки з постійним високим атмосферним тиском. Такі ділянки визначають напрямок вітрів в даних областях та називаються "антициклонами".

різновиди вітрів

  • Муссон - сезонний стійкий вітер, який викликаний різницею температур повітряних мас над певними районами планети і який змінює свій напрямок в залежності від пори року. Літні мусони дмуть з океанів на сушу, а зимові з суші на океани.
  • Пассат - постійне повітряне протягом над океанами в тропіках, що виникає під дією сили обертання Землі навколо своєї осі (сила Коріоліса). Звідки дме вітер, що виникає під впливом цієї сили? Для Північної півкулі характерно північно-східний напрямок вітру, а для Південного - південно-східне. В океанських просторах пасати зумовили виникнення морських пасатних течій, на поверхні суші вони сприяли утворенню зони тропічних пустель.
  • Тайфун - одна з різновидів тропічного циклону, яка є типовою для південно-східного узбережжя Тихого океану.

Вітру належить величезна роль у розвитку всієї нашої планети. Вітром розноситься більшість насіння. Він бере участь у формуванні рельєфу планети, роблячи з одних земель квітучі оазиси, а з інших безплідні пустелі. Завдяки вітрі, людина навчилася долати величезні водні простори, що сприяло розвитку науки і торгівлі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!