» » » Що таке торнадо?

Що таке торнадо?

Що таке торнадо?

Це явище поширене в центральних районах Сполучених Штатів, в Індії і деяких інших країнах. Торнадо утворюється в грозових хмарах від перепаду тиску, протягуючись донизу, до землі. У деяких джерелах зустрічається визначення торнадо, як саме водяного вихору.
Про відмінності між торнадо і смерчем читайте нижче.

опис явища

У поверхні діаметр вихору може становити близько ста метрів. Швидкість вітру досягає іноді п`ятисот кілометрів на годину. Усередині труби знаходиться область низького тиску, куди втягуються пил або частинки води. Навколо вихору також зазвичай дме дуже сильний вітер, який з коренем вириває дерева і руйнує будівлі. Середня тривалість водяного вихору невисока - до п`яти хвилин. Але і за цей час він встигає завдати величезної шкоди.

Торнадо і смерч

Смерч, як явище, може бути викликаний висхідними повітряними потоками при сильному нагріванні земної поверхні. Циркуляція повітря по периферії і утворює рух, яке направляється вгору. Смерч проявляє свою дію тільки над сушею і складається з пилу, частинок землі і предметів.



Що таке торнадо, як явище? Воно зароджується з хмари зверху (грозового) і опускається вниз у формі труби, здійснюючи всередині обертальний рух. Воно виникає над водними масами, недалеко від узбережжя (особливо в жарку погоду).

Небезпечне явище природи

Торнадо - особливо в США - стихійне лихо, що приводить до багатьох руйнувань. Бували випадки, коли в воронки потрапляли машини, човни, люди, будинки. У цих країнах торнадо знаходиться під пильною увагою науки, що навчилася прогнозувати і передбачати дію природних явищ.

Детальніше про стихійні явища читайте в статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!